black dog - green park - 2020.

Putujete s kućnim ljubimcem? Cargo partner je licencirani špediter i prijevoznik životinja

Planirate put ili preseljenje u inozemstvo, a ne znate što je sve potrebno za siguran prijevoz vašeg kućnog ljubimca – za vas je tu licencirani špediter i prijevoznik životinja u regiji – Cargo partner. Jedna od važnijih tema za one koji imaju najbolje prijatelje na četiri noge je kako organizirati njihov prijevoz.

Putovanja, selidbe i godišnji odmori nisu potpuni ako s vama nisu i vaši ljubimci. Ako su zdravi i putovanje im ne predstavlja napor, a tamo kamo idete su dobrodošli, pitanje prijevoza životinja jedno je od važnijih elemenata planiranja vašeg putovanja. Samo putovanje s ljubimcima često nije toliko jednostavno koliko se čini. Zato vlasnici znaju da s životinjama nema spontanih putovanja, već one zahtijevaju dobru organizaciju. 


Ako je destinacija relativno blizu, tada možete putovati automobilom. Međutim, ako putujete izvan Hrvatske, odnosno ako trebate organizirati avioprijevoz za vašeg ljubimca, tada je nabolje da se obratite pouzdanom logističaru s dugogodišnjim iskustvom u prijevozu životinja. Taj logističar je upravo Cargo partner. Ova tvrtka će za vas odraditi sve korake ne bi li vaš četveronožni ljubimac sretno stigao na odredište.

Što sve trebate imati na umu kod planiranja prijevoza kućnih ljubimaca?

Prvo na što će vas njihov stručni tim upozoriti je da za svog ljubimca trebate imati važeće veterinarske dokumente. to je putovnica (pet passport), aktualni certifikat na cijepljenje protiv bjesnoće (health certificate) te ostale dokumente potrebne ovisno o regulativama zemlje destinacije. Dakako, procedure ovise od države do države. Stoga u Cargo partneru poručuju da je potrebno minimalno 14 dana unaprijed najaviti prijevoz životinje. Sve kako bi pravovremeno mogli osigurati potvrdu mjesta na letu aviokompanije i pripremiti potrebnu dokumentaciju. Za države koje traže TITAR test, potrebno je i više od mjesec dana.

Za one koji ne znaju, TITAR test je test određivanja titra protutijela. Njime se provjerava učinkovitost cijepljenja protiv bjesnoće. Veterinar najranije 30 dana nakon cijepljenja šalje uzorak krvi u ovlašteni laboratorij. Tamo se testom neutralizacije protutijela određuje titar protutijela, koji mora biti barem 0,5 IJ/ml ili viši. Nakon potvrde rezervacije od strane aviokompanije, špediter izdaje Zračni tovarni list (AWB – Air waybill). To je zapravo potvrda i ugovor o prijevozu tereta ili robe izdana na temelju potvrđene rezervacije svake međunarodne zrakoplovne kompanije.

Cargo partner koordinira i sigurno prevozi životinje prema međunarodnim propisima

Kako bi se uvjerili da će sve uključene strane odraditi svoj posao i ujedno nadgledati vašeg ljubimca na svakom koraku, ovaj pet friendly špediter koordinira svu komunikaciju s veterinarima i stanicama tranzitne i odredišne zemlje. Svaki detalj je bitan. Od provjere dokumentacije, potvrde bookinga od strane aviokompanije, procedure prihvata i otpreme na let, handlinga u tranzitu i na kraju prihvata na odredištu. Pomno se prate svi koraci jer se radi o živim životinjama. One su u proceduri Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) u pravilu službeno posebna vrsta tereta. A to je dodatan razlog zašto propusta ne smije biti.

Također, Cargo partner osigurava transportere za ljubimce u skladu s regulativama za zračni prijevoz životinja koje propisuje IATA. Zato imaju i posebno vozilo PETMOVE kojim certificirani vozač za transport životinja preuzima psa, mačku ili drugu životinju. Nju prevozi do Zračne luke Zagreb, gdje ju predaje specijalnom članu tima koji osigurava da bude sretno i sigurno prihvaćena na let. Posao pratitelja uključuje prijevoz ili pratnju životinje od vrata do vrata u skladu sa svim propisanim regulativama za siguran prijevoz životinje. Za to licencu izdaje Hrvatska veterinarska komora nakon položenog stručnog ispita.

Cargo partner je od ožujka 2018. članica je međunarodne udruge za prijevoz kućnih ljubimaca i životinja (IPATA)

“Kada smo se prije tri godine ozbiljnije posvetili prijevozu životinja, nismo slutili da ćemo se razviti u vodećeg špeditera i prijevoznika životinja u regiji. Danas ispratimo znatan broj ljubimaca godišnje, a uz naše, pokrivamo i susjedna tržišta. Naš tim organizira transport kućnih ljubimaca na bilo koju destinaciju u svijetu. Prevozimo sve vrsta životinja, a najčešće su to psi, mačke, laboratorijski miševi te akvarijske životinje poput ribica i kornjača. Vlasnicima koji planiraju putovanje za svoje ljubimce predlažem da ih slobodno predaju u sigurne ruke Cargo partneru“, rekao je Zoran Starčević, direktor tvrtke Cargo partner u Hrvatskoj.

Cargo partner je logistička tvrtka osnovana 1983. u Beču u Austriji. Više od 24 godine u Hrvatskoj kreira logistička rješenja s potpunom uslugom za zračni, pomorski, kamionski i željeznički transport te skladištenje i distribuciju robe za razne industrijske grane. Pruža usluge međunarodnog i domaćeg prijevoza robe, logistike, špedicije, carinjenja i skladištenja, s posebnim naglaskom na stručnost u informatičkoj tehnologiji i optimizaciji lanca opskrbe. Trenutačno ima preko 80 zaposlenih u četiri ureda u Zagrebu i Rijeci. Više o ovoj tvrtci doznajte na mrežnim stranicama na adresi cargo-partner.com/hr.

cargo-partner - logo 2020

Tagged