manastir i crkva svetog nikole, orahovica - 2020

Putovanja: Za Veliku Gospu u Voćin, a za Svetog Roka u Viroviticu – upoznajte atraktivnu Sakralnu rutu

Uoči blagdana Velike Gospe vodimo vas Sakralnom rutom koja prolazi najljepšim dijelovima Virovitičko – podravske županije. Uživat ćete u ljepoti arhitekture stopljene s pitomim krajolikom. Po ljepoti i bogatstvu može konkurirati najpoznatijim kulturnim rutama Europe, nije preduga, možete ju obići za nekoliko dana, prepuna je legendi i priča, prolazi središtima gradova, pitoresknim selima i najljepšim dijelovima Podravine i Slavonije. S desetak crkava Sakralna ruta Virovitičko – podravske županije pravo je otkriće za ljubitelje kulture, arhitekture, etnografije, povijesti, prirode, rekreativce, duhovne tipove, vjernike, hodočasnike… Kroz pet priča otkivamo samo dio njezine ljepote.


Čaroban spoj vrhunske umjetnosti i prirode

Crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu na padinama Papuka jedan je od najljepših hrvatskih gotičkih spomenika, interijerom dominiraju djela poznatih hrvatskih umjetnika poput glavnih ulaznih vrata akademskog kipara Hrvoja Ljubića i velikog drvenog križa akademskog kipara Šime Vulasa. U fascinantnom arboretumu koji okružuje crkvu, zasađene su biljke s čak pet kontinenata, pa kad sve to vidite teško je zamisliti da je 13. prosinca 1991. crkva srušena do temelja. Njezina obnova metodom faksimilske rekonstrukcije trajala je od 1996. do 2011., a danas je poznata po tradicionalnom hodočašću obitelji s djecom na blagdan Velike Gospe.

Crkva u Suhopolju svjedočanstvo ljubavi

U središtu svoga vlastelinstva u Suhopolju grof Ivan Nepomuk Janković početkom 19. stoljeća dao je sagraditi iznimno lijepu klasicističku župnu crkvu koju je u čast supruzi posvetio njezinoj imenjakinji Tereziji Avilskoj. Malo se žena u povijesti moglo pohvaliti takvim darom. Na vrhu oratorija i danas je obiteljski grb Jankovića, u kripti sarkofazi zaljubljenog grofa, grofice Terezije i članova obitelji, a crkveni sat iz 1836. još je uvijek u funkciji. U blizini crkve obnovljeni je Dvorac Janković kojeg vrijedi posjetiti. S moderno uređenim sobama uskoro će otvoriti vrata za sve one u potrazi za novim iskustvom.

Freske ruskih ikonopisaca u Sladojevcima

Kao što je suhopoljska crkva svjedočanstvo ljubavi prema ženi, tako je ona u Sladojevcima svjedočanstvo univerzalnoj ljubavi i solidarnosti. Crkva sv. Barbare možda bi ostala samo jedna u nizu lijepih hrvatskih kasnobaroknih građevina da njezinu unutrašnjost ne krase jedinstvene freske ruskih crkvenih ikonopisaca koji su bježali pred progonom nove vlasti u Rusiji nakon Listopadske revolucije 1917. Na njihovom izbjegličkom putu utočište su im nudile mnoge župne zajednice. Tako je bilo i u Sladojevcima, a freske s prikazom svakodnevnog života nastale su kao znak zahvalnosti na gostoprimstvu.

Manastir sv. Nikole u Orahovici

Ovo osamljeno mjesto neobične ljepote od kraja 16. stoljeća utočište je pravoslavnih monaha, a 1592. sagrađena je manastirska crkva s vrijednim freskama, jedini primjer arhitekture tzv. moravske škole na području Slavonije. Danas manastir na brdskoj livadi Krndije ne posjećuju samo pravoslavni vjernici, otvoren je svima, izletnici razgledaju crkvu, šeću do izvora sv. Nikole i uživaju u ljepoti prirode, a mnogi u potrazi za mirom ostanu i nekoliko dana.

Sveti Rok zaštitnik Virovitice

Putovanje Sakralnom rutom završavamo u središtu Virovitice, nedaleko od dvorca Pejačević i šetališta koje nosi ime po avangardnoj umjetnici, rođenoj Virovitičanki Editi Schubert. Tu je u drugoj polovici 18. stoljeća izgrađen Franjevački samostan sa župnom crkvom sv. Roka, zaštitnika grada koji se slavi dan nakon Velike Gospe. Barokni oltari u crkvi, izvorni namještaj u sakristiji i Franjevački muzej s iznimno bogatom zbirkom posuđa, ruha, namještaja, slika, skulptura i bogatom bibliotekom, oduševit će ljubitelje baroka i kulturnog turizma.


  • foto: Matija Turkalj

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged