prva hrvatska poštanska kriptomarka - hrvatska pošta 2020

Prva hrvatska poštanska kriptomarka spaja digitalni i analogni svijet – ima QR kod i digitalni token

Kriptomarka je prva hrvatska poštanska marka koja spaja digitalni i analogni svijet. Ona se sastoji od dva dijela, standardne odstranjive samoljepive poštanske marke s QR kodom i digitalnog tokena koji ostaje za korištenje na blockchainu (aplikaciji, računalu ili mobitelu). Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain kartu.

Nakon Gibraltara i Austrije, ovo je treća kriptomarka na svijetu. Fizička poštanska marka u vrijednosti od 50 kuna se može koristiti za slanje pošiljaka kao i svaka druga marka, a digitalni dio vlasnik kriptomarke može zadržati kao dio svoje osobne virtualne kolekcije.

Na ovaj način filateliji je dodana nova dimenzija – zaštita od propadanja zbog proteka vremena. Digitalni token je kreiran na Ethereum platformi te je na blockchainu zastupljen kao non-fungible token (NFT) prema standardu ERC721, koji se koji se koriste za digitalne predmete čije je vrijednost kolekcionarska, kao u slučaju kriptomarke.

Za potrebe Hrvatske pošte, u nakladi od 100.000 komada kriptomarki, AKD je realizirao kompleksan proces poslova, što uključuje ispis jedinstvenih QR kodova, individualizaciju i tisak kriptomarki. Kriptomarka otisnuta je višebojnim ofsetom na PVC kartici od 75 grama, veličine 35,73 x 40,98 milimetara, a dolazi u pet različitih motiva koji simboliziraju poštanska prijevozna sredstva: kombi, vlak, brod, zrakoplov i dron.

Zanimljivo je da Hrvatska pošta na 180. obljetnicu izdanja prve poštanske marke Penny Black, predstavlja prvu hrvatsku kriptomarku. Uz svaku kriptomarku, kojom možete platiti poštarinu, izdaje se i digitalni token prigodnog naziva Postereum. Postereum na podatkovnom bloku (blockchainu) može živjeti zauvijek te ima sakupljačku vrijednost, čime se postiže vjerno prevođenje filatelije u digitalni svijet.

Više o kriptomarci doznajte na mrežnoj stranici kripto.posta.hr/marka/.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -