rijeka sava - kajzerica, zagreb - ožujak 2017.

Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom kolovoza iznosila je 2141 euro po kvadratu

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako su kuće i stanovi u Zagrebu tijekom kolovoza 2020. godine bili traženiji no u drugim gradovima. I dok su studenti u ovom razdoblju godine odgovorni za osjetan porast potražnje za najmom stanova, APN-ovi subvencionirani krediti su, čini se, i ovaj put uvelike utjecali na porast potražnje za kupnjom nekretnina. Podaci su pokazali kako je potražnja za nekretninama na zagrebačkom području bila veća nego lani, no nešto više su i njihove oglašavane vrijednosti. Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova tijekom kolovoza iznosila je 2141 euro po kvadratu, što je 3,9 posto više no lani.


Najtraženiji grad za kupnju kuća u kolovozu je na oglasniku Crozilla.com bio Zagreb, a tamošnje su prosječne tražene cijene u odnosu na prošlu godinu porasle za 4,6 posto. Oglašavane se cijene uglavnom razlikuju od onih po kojima se nekretnine u konačnici i prodaju pa je tako i navedeni porast, čini se, zahvatio tek tražene cijene.

“U odnosu na prošlu godinu, mogli bismo reći da je lagani porast interesa za kućama s tim da se cijena kuća i to onih koje su prodane (ne u oglasima) nije mijenjala”, rekla je Ivana Čikić, vlasnica zagrebačke agencije za nekretnine Dom ekspert.

Prodavatelji će uspjeti prodati svoju nekretninu, ali ne po većoj cijeni
S obzirom na sva negativna događanja koja su tijekom ove godine utjecala na tržište nekretnina, nerijetko se postavljalo pitanje hoće li i ovogodišnje jesenske subvencije imati jednak utjecaj kao i one prijašnjih godina. No, unatoč tome što se zahtjevi za subvencije službeno počinju zaprimati tek krajem rujna, čini se kako je potražnja za rješavanjem stambenog pitanja pomoću subvencioniranih kredita već sada dosegla visoku razinu.

“Potražnja za kupnjom nekretnina putem subvencioniranih kredita standardno je krenula već u drugoj polovini kolovoza. Kupci koji planiraju kupovinu realizirati putem subvencija uglavnom odaberu njima odgovarajuću nekretninu ranije, potpišu predugovor s prodavateljem, uplate kaparu, obave procjenu nekretnine, pripreme svu potrebnu dokumentaciju i čekaju poziv APN-a”, rekla je Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri te dodala: “Obzirom da javni poziv APN-a kreće 28. rujna 2020. godine, potražnja i realizacije su identično dobre kao i prošlogodišnje. Mada ove godine očekujemo i bolji rezultat jer je do javnog poziva ostalo još skoro dva tjedna, a već sada smo na razini prošlogodišnjih rezultata.Unatoč korona krizi i potresu te gospodarskoj neizvjesnosti na zagrebačkom tržištu nekretnina nije došlo do značajnijeg pomaka u cijenama, mada su nam svi pokazatelji to predviđali, stoga smatramo da su subvencije utjecale na stabilnost tržišta i cijena.”

“APN svaki put doprinosi povećanom interesu kupaca za nekretninama, primijetili smo da kupci čak nasilu pokušavaju kupiti nekretninu samo kako bi iskoristili poticaje. Da li je to dobro? Mislim da ne, poticaji vezano za kupovinu nekretnine bi trebali kontinuirano biti prisutni”, rekla je Ivana Čikić te dodala kako smatra da obzirom na nestabilnost koja je prisutna ove godine generalno u gospodarstvu zbog pandemije korona virusom i dodatno potresa u Zagrebu, APN nije doprinio povećanju cijene.

“Doprinos APN-a je taj da će prodavatelji uspjeti prodati svoju nekretninu, ali ne po većoj cijeni”, dodala je Ivana Čikić.

Nakon teškog proljeća, na oglasniku Crozilla.com vidljiv je povećan broj posjetitelja zainteresiranih za nekretnine na zagrebačkom području, a primjetan je i porast broja upita za tamošnje nekretnine oglašavane putem oglasnika koji je tijekom kolovoza bio gotovo dvostruko veći nego u istom mjesecu prošle godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged