marko pejković | p3m - project 3 mobility croatia | 2023.

Project 3 Mobility dobio potporu Europske komisije za razvoj “robotaksija”

Glavna Uprava za tržišno natjecanje Europske komisije (GU Comp / DG Competition), odobrila je tvrtci Project 3 Mobility dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 179,5 milijuna eura. Ovoj se hrvatskoj tvrtci sredstva se dodjeljuju za projekt “Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture”, a projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sam proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.


Project 3 Mobility razvija novi ekosustav urbane mobilnosti koji će značajno unaprijediti način korištenja prijevoza. A u konačnici i funkcioniranje prometa u gradskim područjima. U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura te platforma za upravljanje uslugom. Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila i to u Hrvatskoj. Time se Hrvatska stavlja na mapu razvoja ključnih tehnologija budućnosti koje će donijeti brojne koristi i čine značajan napredak Hrvatske u smjeru digitalnih i zelenih tehnologija. Više o ovom tehnološkom projektu doznajte na mrežnim stranicama na adresi p3m.com. A odluku Europske komisije možete vidjeti ovdje.

“Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je dug i zahtjevan. Točnije, sve je trajalo više od dvije godine. Ponosni smo što smo ispunili sve kriterije i pred domaćim i EU institucijama pokazali vrijednost ovog projekta. Bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata. Ova potpora je samo dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine”, rekao je Marko Pejković, glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Tagged