projekt cjeloživotnog učenja I prehrambeno biotehnološki fakultet zagreb I 2022.

Prehrambeno biotehnološki fakultet predstavio izvrsne rezultate EU projekta cjeloživotnog učenja

“Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu jedan je od najizvrsnijih u svijetu. A ovaj projekt je još jedan važan korak u tom smjeru.” Rekao je to rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras na završnoj konferenciji projekta “Razvoj programa cjeloživotnog učenja u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma primjenom HKO-a”, kojeg je PBF Sveučilišta u Zagrebu proveo s partnerima. A oni su Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Hrvatska gospodarska komora i Matica umirovljenika Hrvatske.


Na završnoj konferenciji projekta predstavljeni su njegovi rezultati. Dodajmo da je projekt sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od preko 3,8 milijuna kuna. Nazočnima se obratio prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, naglasivši još jednom odličnu suradnju dviju jedinih institucija te vrste na ovom prostoru. Antonijela Bonačić, voditeljica odjela za obrazovanje HGK, rekla je kako su iznimno važni projekti koji na ovako efikasan način izravno doprinose gospodarstvu.

Govoreći o važnosti novih zanimanja za budućnost, dekanica zagrebačkog PBF-a prof. dr. sc. Jadranka Frece, istaknula je važnost ovog projekta za naše društvo u cjelini. Riječ je o tek jednom od tridesetak projekata koje trenutačno provode znanstvenici ovog Fakulteta. Nakon predstavljanja rezultata provedena je i kratka rasprava o problematici cjeloživotnog obrazovanja stručnjaka u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma.

Projekt kojeg je proveo Prehrambeno biotehnološki fakultet započeo je 22. ožujka 2019. godine

Projekt je tijekom 36 mjeseci trajanja, primjenom metodologije Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, razvijeno je pet visokoškolskih programa cjeloživotnog učenja: Razvojni prehrambeni tehnolog, Razvojni biotehnolog, Biotehnolog u bioekonomiji, Nutricionistički savjetnik u farmakoterapiji i Nutricionistički savjetnik za starije i slabo pokretljive osobe te s njima povezani standardi zanimanja i standardi djelomičnih kvalifikacija.

U razvijene programe cjeloživotnog učenja integrirane su komponente koje jamče kvalitetnije ostvarivanje željenih ishoda. To su mentorirana stručna praksa, projektna nastava i zajednički istraživački projekti polaznika programa, nastavnika i poslodavaca. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema namijenjena provođenju dijelova programa. Korištenje te opreme ima za cilj stjecanje istraživačkih kompetencija, a proveden je i niz edukacija nastavnika s ciljem unaprjeđivanja njihovih nastavničkih kompetencija, čime su značajno ojačani kapaciteti fakulteta u Zagrebu i Osijeku. Više informacija o projektima koje provodi PBF Zagreb doznajte na mrežnim stranicama na adresi pbf.unizg.hr.

Tagged