AAI@EduHr - logo 2020

Pojačano opterećenje sustava AAI@EduHr zbog prelaska na online održavanje nastave

Vezano uz informacije o povećanim opterećenjima sustava AAI@EduHr SRCE objavljuje sljedeće priopćenje: Središnje komponente sustava AAI@EduHr pod izuzetno su visokim opterećenjem od petka prelaskom, na online održavanje nastave. Uz to predviđeno pojačano opterećenje, sustav AAI@EduHr je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i 16. ožujka 2020. godine. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati.


Zaštita od vanjskih DDoS napada za sve servise Srca primarno je na razini CARNET-ove mreže i Srce nema posebne sustave adekvatnog kapaciteta isključivo za takvu namjenu. Suradnja timova Srca i CARNET-a je, vezano uz ovu problematiku, maksimalna i zajedno poduzimamo sve da osiguramo stabilan rad sustava. Srce poduzima i sve dodatne / sekundarne mjere zaštite sustava.

U nedjelju, 15. ožujka 2020. godine je sustav obavio 697.908 autentikacija, od čega je 612.462 bilo uspješnih a ostale su bile neuspješne, poglavito zbog krivo upisanih oznaka ili lozinki. Godišnji dnevni prosjek autentikacija je cca 106.000 dnevno. Dodatno naglašavamo da relativno veliki broj neuspješnih autentikacija također utječe na dojam o kapacitetu sustava.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged