pivovara daruvar - staročeško pivo - 2018.

Pivovara Daruvar – najstarija pivovara i najstariji pivski brend u Hrvatskoj

Pivovara Daruvar koristi prirodno meku izvorsku voda sa obronaka Papuka, tradicionalnu recepturu i tehnologiju proizvodnju piva čeških doseljenika daruvarskog kraja. Sve to čini Staročeško pivo izvornim predstavnikom plzenskog tipa piva u Hrvatskoj. Okus Staročeškog piva obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorko trpki okus koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Staročeško svijetlo, crveno i bock pivo odnedavno imaju posebno dizajniranu etiketu s vrlo modernom ilustracijom ždrala. Za dizajn etikete zaslužna je kreativna agencija Pakeraj koja se pobrinula da daruvarski ždral na etiketi Staročeškog dobije zasluženo dominantno mjesto, ali i vrlo osebujan karakter. Tako je pivo s mnogo karaktera dobilo vizualnu opremu kakvu zaslužuje.

Iza ove ideje stoji stoljetna tradicija i duboka simbolika. Naime, davne 1765. godine kraljica Marija Terezija je grofu Antunu Jankoviću dala potvrdu nasljednog plemstva i pridjevak daruvarski zbog ždrala u svom obiteljskom grbu (na mađarskom Ždralov grad – daru=ždral + var=grad). Položaj ždrala, okrenut na desnu stranu i s podignutom nogom, predstavlja stalnu budnost na straži.

Antun pl. Janković podigao je 1840. godine i Pivovaru Daruvar koja od tada pa sve do danas kontinuirano proizvodi pivo, i to u samom središtu grada zbog čega ona danas nosi naziv najstarije hrvatske pivovare. Naziv Staročeško pivo prvi puta se pojavljuje 1893. godine što ga čini jednim od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj.

Novi vizualni identitet Staričeškog piva upravo je ždralu dao dominantnu poziciju

Inspiracija za vizual bila je upravo pivo s karakterom – lagano (Staročeško svjetlo), jako (Staročeško bock) i premium (Staročeško crveno). “Kako je zaštitni lik već bio ždral, smatrali smo da bi mu trebalo dati nekih ljudskih osobina i sve to oplemeniti s malo humora. U konačnici mislimo da smo uspjeli. Jedan ždral tako je proletio na motoru, a drugi se gospodski zacrvenio. A treći odlebdio u svemir”, rekla je Jelena Simić, ilustratorica i dizajnerica iz kreativne agencije Pakeraj.

Na pitanje kako su se odlučili za ovaj moderan iskorak, Jelena smatra: “Da biste skrenuli pažnju potrošaču potrebno je nekad napraviti hrabar iskorak. S obzirom da se radi o kvalitetnom pivu, vjerujemo da kupca i dizajn mora zaintrigirati na kupnju. Okus će ga sigurno motivirati da ga nastavi kupovati.”

O Pivovari Daruvar

Za proizvodnju Staročeškog piva Pivovara Daruvar danas koristi sirovine koje su prirodne i proizvedene u Hrvatskoj. Pivovara tradicionalno toči Staročeško pivo u smeđe boce za razliku od mnogih komercijalnih pivovara. Razlog tome je to što smeđa boca filtrira svjetlost i zadržava proizvedeni miris i okus piva.

Proizvodnja pivovare Daruvar ’90-ih godina, dakle u vrijeme Domovinskog rata, dosezala i do 250.000 hektolitara. Danas Pivovara Daruvar zauzima šesto mjesto po proizvodnji u Hrvatskoj sa stalnim trendom rasta. Ova je pozicija vrlo izazovna kada se uzme u obzir da se radi o manufakturnoj proizvodnje piva koju danas poznajemo kao zanatsko odnosno craft pivo.

Pivovara Daruvar osim Staročeškog ima i craft brend liniju Peti element

Pivovara Daruvar osim Staročeškog, koje iako lager u Pivovari Daruvar se proizvodi po tehnologiji manufakture i odležavanja, ima i craft brend liniju Peti element. Ona osvaja od svoga pojavljivanja na tržištu 2014. ljubitelje zanatskog piva u Hrvatskoj. Brend liniju Peti element čini deset vrhunskih craft piva. To su Aba, Lela, Bart, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo 0.33, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo) te novo pivo Green power s dodatkom industrijske konoplje. To je prvo takvo pivo u Hrvatskoj i kiselo pivo s dodatkom koncentriranog soka maline Weissvery.

Proizvodnja u Pivovari Daruvar kontinuirano raste pa je tako u prvih šest mjeseci 2018. godine zabilježen porast proizvodnje od 15 posto. Na unapređenju tržišnog pozicioniranja Staročeškog također se sustavno radi zbog čega je njegova prodaja u prvom polugodištu 2018. porasla za odličnih 25 posto.

“Kontinuirani rast rezultat je reorganizacije i stalnih napora menadžmenta u pronalaženju pravih poslovnih odgovora na izazove izuzetno zahtjevnog pivarskog tržišta u Hrvatskoj”, objašnjava uspjeh Siniša Lukač, direktor Pivovare Daruvar i dodaje da je u 2017. godini Pivovara ostvarila rast od 36%. Više o Daruvarskoj pivovari doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi pivovara-daruvar.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Pivovara Daruvar – najstarija pivovara i najstariji pivski brend u Hrvatskoj

Comments are closed.