pfizer biofactory I savski marof - zagreb - croatia I 2022. I andrew moore - steven stears - bojan batinić - christine wesstrom

Pfizer gradi visokotehnološki proizvodni pogon u Savskom Marofu

Pfizer, jedna od vodećih svjetskih farmaceutskih kompanija, obilježila je početak izvođenja radova na izgradnji novog, visokotehnološkog proizvodnog pogona u Savskom Marofu pokraj Zagreba. Investicija je vrijedna oko 100 milijuna eura, a realizirana je u partnerstvu sa švedskom međunarodnom biofarmaceutskom kompanijom Sobi i Pfizer CentreOne. Pfizer je tako postao jedina inovativna farmaceutska kompanija koja ima proizvodni pogon u Hrvatskoj, a time i u ovom dijelu Europe.


Novi Pfizer biotehnološki pogon namijenjen je proizvodnji bioloških inovativnih lijekova za liječenje rijetkih bolesti. Također, plan je da tvornica izvozi na 50 tržišta diljem svijeta. Time će se omogućiti njihova veća dostupnost i poboljšanje života oboljelih. Budući proizvodni pogon bit će opremljen high-tech tehnologijom pomoću koje će se proizvoditi sofisticirani lijekovi. Sam proizvodni kompleks bit će veći 4.000 kvadratnih metara, a prostirat će se na 11 hektara.

Novi proizvodni pogon gradi se unutar sadašnjih granica već postojećeg proizvodnog pogona

A taj pogon je tvrtka preuzela od Hospire još 2015. godine. Postojeći proizvodni pogon profilirao se kao mjesto za proizvodnju bioloških supstanci za lijekove te finalnih lijekova za onkologiju i rijetke bolesti. Također, tu se proizvodio i DNK predložak za COVID-19 cjepivo.

Stalnim proširenjem proizvodnih pogona i razvojem poslovanja u Savskom Marofu već godinama raste i broj zaposlenih. Od početnih 35 s vremenom je narastao na gotovo 500 zaposlenih. Plan je da novo postrojenje bude operativno spremno 2024. i odobreno za komercijalnu opskrbu 2026. godine. A tada Pfizer planira otvaranje oko 100 novih radnih mjesta.

Već više od sedam desetljeća Pfizer predano radi na razvijanju najviših standarda u inovativnoj farmaceutskoj industriji. Kroz usklađivanje najsuvremenijih znanstvenih postignuća i tehnologija, širenje proizvodnje i strateške investicije, kontinuirano nastojati dati svoj doprinos povećanju pristupa inovativnim lijekovima i jačanju zdravstvenog sustava diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj.

Pfizer je 2015. preuzeo Hospiru Zagreb, čime je ona postala važan dio njegove mreže

“Prepoznavši potencijal i znanje tima u području biotehnologije i farmaceutske industrije, na ovoj lokaciji ostvarena su značajna ulaganja u proizvodna postrojenja, laboratorije za kontrolu kvalitete i ostalu infrastrukturu. Posljedično, od postrojenja sa samo jednim proizvodom izrasli smo u proizvodnu lokaciju više komercijalnih lijekova. Također, kontinuirano radimo i na transferima novih. Među ostalim lijekovima koje proizvodimo na ovoj lokaciji, od 2021. godine tu je i DNK predložak za COVID-19 cjepivo“, rekao je direktor tvornice Domagoj Runac. Više o tvrtci Pfizer doznajte na mrežnim stranicama na adresi pfizer.com.

Sobi je specijalizirana biofarmaceutska kompanija koja pacijentima diljem svijeta osigurava svoje lijekove za rijetke bolesti. Naši partneri pomažu nam u globalnoj opskrbi visokokvalitetnim, održivim i isplativim lijekovima. U Pfizeru i PC1 pronašli smo snažne partnere, zbog čega danas i stojimo ovdje. Iznimno nam je drago što je ova vrlo uspješna suradnja sada stigla i do Hrvatske. Unaprijed se radujemo što ćemo vidjeti kako će se izgradnja novog pogona razvijati i još više učvrstiti naše partnerstvo”, rekla je Christine Wesström, voditeljica globalnih tehničkih operacija i starija potpredsjednica kompanije Sobi. Više o ovoj biofarmaceutskoj kompaniji doznajte na mrežnim stranicama na adresi sobi.com.

Video: Pfizer – An Accord for a Healthier World

Tagged