past za zube - oralna higijena - 2021.

Pasta za zube i sredstvo za ispiranje usta neutralizira 99,9% koronavirusa

Laboratorijske studije pokazuju da pasta za zube koje sadrži cink ili kositar neutraliziraju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9%. Ona to postiže u suradnji s pripravcima za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC). Studije se provode u sklopu Colgateovog istraživanje koje uključuje kliničke studije provedene među zaraženim pojedincima. One se provode kako bi se procijenila učinkovitost proizvoda za oralnu higijenu pri reduciranju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prijenos virusa COVID-19.

Laboratorijska istraživanja – prva koja se odnose na zubnu pastu – pokazala su da su zubne paste Colgate Total i Meridol neutralizirale 99,9% virusa dvije minute nakon kontakta. Tekućine za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero imale su sličnu učinkovitost nakon 30 sekundi.


Studije, koje su završene u listopadu 2020. godine, provedene su u partnerstvu s Institutom za javno zdravstvo Sveučilišta Rutgers i s Regionalnim laboratorijima za biološku sigurnost. Rezultati ukazuju na to da neke paste za zube kao i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, i to privremenim smanjenjem količine virusa u ustima.

“Četkanja i ispiranje ni u kojem slučaju se ne smatra ni terapijom ni liječenjem. Jednako tako se to ne može smatrati metodom koja u potpunosti štiti od infekcije. Ali može pomoći u smanjenju prijenosa virusa i tako usporiti njegovo širenje te pružiti, uz nošenje zaštitne maske, socijalnu distancu i često pranje ruku, dodatnu zaštitu”, rekla je dr. Maria Ryan, Colgateova voditeljica kliničkog istraživanja.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, infekcija se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kad zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše

“Iako još ne poznajemo ulogu koronavirusa koji dolazi iz usta u prenošenju COVID-19, slina zasigurno može sadržavati određene količine virusa. On su usporedive s količinama virusa u nosu i grlu. Ta činjenica ukazuje na zaključak da bi smanjenje virusa u ustima moglo spriječiti prijenos tijekom vremena u kojem su aktivni proizvodi za oralnu higijenu”, rekao je dr. David Alland, šef odjela infektivnih bolesti i ravnatelj Centra za odgovor na COVID-19 i pripravnosti za pandemiju. On je vodio Rutgersovu studiju zajedno s kolegama dr. Pradeepom Kumarom i Riccardom Russom.

Paralelno s laboratorijskim ispitivanjem, na Institutu Albert Einstein u Sao Paulu u Brazilu provedeno je kliničko istraživanje koje je sponzorirao Colgate. Istraživanje je uključivalo 50-ak hospitaliziranih ispitanika s dijagnozom bolesti COVID-19. Studija je dokazala da Colgateova pasta za zube i tekućina za ispiranje usta privremeno značajno smanjuju količinu virusa u ustima. Istraživači planiraju podijeliti svoja otkrića početkom prosinca 2020.

Dodatne kliničke studije pod pokroviteljstvom Colgatea o pastama za zube i tekućinama za ispiranje usta u ranoj su fazi istraživanja

Istraživanja se izvode na Rutgersu, Einsteinovom institutu i na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta Adams u Sjevernoj Karolini. U tim je istraživanjima sudjelovalo oko 260 ispitanika kojima je dijagnosticirana bolest COVID-19.

Colgate surađuje s brojnim znanstvenicima širom svijeta. Zajedno provodimo klinička istraživanja i istražujemo potencijal proizvoda za oralnu njegu kod smanjenje oralnog virusnog opterećenja kao strategiju redukcije rizika. Smatramo da oralna njega mora igrati ulogu u borbi protiv globalne pandemije. Naravno, zajedno s ostalim preventivnim mjerama”, dodao je dr. Ryan.

Kao najveći svjetski priznati dentalni stručnjak, Colgate želi zadržati vodeću poziciju u znanosti. Cilj te tvrtke je stvarati proizvode koji odgovaraju na zdravstvene izazove i potrebe potrošača. Za više informacija o učincima oralne higijene na općenito zdravlje i dodatne uvide o maskama, oralnom zdravlju i drugim temama posjetite mrežnu stranicu colgate.com.

Tagged