recikliranje - otpadno jestivo ulje - ina benzinska pumpa - 2021.

Otpadno jestivo ulje besplatno reciklirajte na INA benzinskim stanicama

INA uoči nadolazećih uskršnjih praznika skreće pozornost građana da na njihovim pumpama mogu reciklirati otpadno jestivo ulje. U blagdanskom razdoblju kada su obiteljska okupljanja učestalija, količina jestivog ulja korištenog za kuhanje također se povećava. Iako je ovo ulje razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vodu, ali i ugroziti biljni i životinjski svijet. Stoga umjesto da završi u odvodu, INA nudi rješenje za njegovo odlaganje.

INA ovaj projekt provodi od kraja listopada 2017. godine. Tako je tvrtka u prve tri godine prikupila više od 16 tona
ulja koje je reciklirano i ponovno iskorišteno. U pandemijskoj 2020. godini zabilježeno je povećanje od 23% u prikupljenim količinama u odnosu na godinu ranije. Točnije, sakupljano je više od 6,8 tona otpadnog jestivog ulja na maloprodajnim mjestima INA-e.


Ovaj projekt je primjer dobre prakse, jer osim što pridonosi očuvanju okoliša, otpadno jestivo ulje koristi se kao korisna sirovina u proizvodnji bio goriva. Uz to, odvojenim sakupljanjem posebnih kategorija otpada, INA pomaže u ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Dodajmo da će mogućnost odlaganja jestivog ulja biti moguća samo na odabranim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi ina.hr.

INA je tvrtka koja ne prati samo tržišne i globalne promjene, već ih potiče i pokreće šireći svoj lanac vrijednosti i stvarajući nove prilike. U vremenu kada su okolišne regulative i potrebe tržišta sve veće, a energetska industrija suočena s transformacijom, projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja je samo jedan od niza projekata koje je INA pokrenula s ciljem brze prilagodbe. Tvrtka i nadalje slijedi svoje razvojne smjernice koje su usklađene s okolišnim izazovima i ažuriranom strategijom MOL Grupe.

Tagged