emina burek - zdravko tušek | 2024.

OPG Emina Burek najbolji je proizvođač mlijeka u Hrvatskoj u 2023. godini

U prostorima Veleučilišta u Križevcima u srijedu, 24. siječnja 2024. godine, održan je stručni skup Hrvatske mljekarske udruge, no, dodijelila se i godišnja nagrada “Mliječna farma godine” koju je dobio OPG Emina Burek, velika mliječna farma u Mostarima nedaleko Vrbovca. Podsjetimo, nagradu već dugi niz godina dodjeljuju Hrvatska mljekarska udruga i Mljekarski list, s ciljem prepoznavanja najuspješnijih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj.

Emina Burek uspješno se bavi proizvodnjom mlijeka od 2005. godine. A od 2015. godine njezin je OPG jedan od najznačajnijih kooperanata tvrtke Dukat te predstavnik Dukatovih “zelenih” farmi. Po struci je diplomirani inženjer agronomije i zahvaljujući znanju i velikoj pažnji koju pridaje selekciji i sparivanju samo genetski najboljih i kompatibilnih grla te kvalitetnoj hranidbi krava, Emina Burek nalazi se u samom vrhu hrvatskih proizvođača mlijeka po količini proizvedenog mlijeka po grlu simentalske pasmine.

Uz to, OPG Emina Burek se na svojoj farmi brine i o održivom korištenju energije. Naime, solarnim panelima postavljenima na krov staje pribavlja električnu energiju iz obnovljivih izvora. No, tako ujedno i snižava troškove energije na svojoj farmi. Dodajmo i da na farmi prate i najnovije tehnologije u proizvodnji mlijeka. Tako je u tijeku ugradnja dva robota za mužnju koja će pridonijeti daljnjem jačanju efikasnosti proizvodnje mlijeka.

OPG Emina Burek danas posjeduje oko 200 muznih krava i zapošljava 10 radnika

Hrvatska danas svojom proizvodnjom pokriva tek 40 posto vlastitih potreba za mlijekom. Broj proizvođača i proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj smanjuje se iz godine u godinu. Tako je u 2022. godini proizvodnja mlijeka dotakla povijesno najnižu razinu od 405 milijuna kilograma. I to unatoč činjenici da je otkupna cijena mlijeka na razini Hrvatske rasla. S ciljem preokreta višegodišnjih negativnih trendova u proizvodnji mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede krajem 2023. godine predstavilo je Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u Hrvatskoj do 2030. godine. A njime se fokus stavlja na govedarsku proizvodnju.

Kroz povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta, program predviđa da će proizvodnja mlijeka do 2030. godine doseći onu iz 2012. godine i rezultirati proizvodnjom 600 milijuna kilograma mlijeka. Imajući na umu brojne negativne trendove u domaćoj mljekarskoj industriji, farme poput OPG Emina Burek iznimni su primjeri kako im se oduprijeti i u izazovnom okruženju istaknuti svojim načinom pristupa proizvodnji i uvođenjem inovacija. A više o Hrvatskoj mljekarskoj udruzi doznajte na mrežnim stranicama na adresi hmu.hr.

Tagged