microsoft laptop | 2024.

Microsoft je početkom srpnja 2024. godine ponovo postao najvrjednija tehnološka tvrtka, a njezine dionice sada vrijede više od 3.300 milijardi dolara

Microsoft je početkom srpnja 2024. godine ponovo postao najvrjednija svjetska tehnološka, zamijenivši na tom mjestu Nvidiu. A iako je Nvidia bila neko vrijeme prva na ljestvici najvrjednijih tehnoloških tvrtki, ponovo je skliznula na drugo mjesto. I to nakon što su joj u četvrtak, 4. srpnja 2024. godine, dionice pale za više od 3,5 posto. Podsjetimo, kada je ovaj tajvanski proizvođač grafičkih i AI procesora bio kratko vrijeme na prvom mjestu, tvrtka je tada vrijedila 3.350 milijardi dolara. No, kako su dionice Nvidije pale na razinu od 130,78 dolara i vrijednost tvrtke se smanjila. I to na “samo” 3.220 milijardi dolara. A to je omogućilo Microsoftu da ponovo preuzme vrati sa stabilnom vrijednošću većom od 3.300 milijardi američkih dolara.

Podsjetimo, ovako velika vrijednost tvrtke Nvidia podržana je tvrtkinom dominacijom u području kojeg analitičari nazivaju “novim zlatom” ili “naftom u tehnološkom sektoru”, a to su procesori koji pokreću sustave umjetne inteligencije. Također, ovaj veliki financijski uspjeh Nvidije pozitivno je utjecao i na ugled njezinog šefa Jensena Huanga, koji je jako brzo postao poznat diljem zemaljske kugle, a na rodnom Tajvanu je postao iznimno popularan, poput velike rock zvijezde.

Nvidia, Microsoft i Apple, velika tehnološka trojka, zajedno vrijede nešto više od 10.000 milijardi američkih dolara. A te tvrtke često vode “mrtvu trku” za titulu najvrjednije tehnološke tvrtke na svijetu. No, vrijednost dionica Nvidije porasla je zahvaljujući rastu potražnje za AI procesorima. I to onih koji pokreću AI modele, poput ChatGPT-a tvrtke OpenAI. Uz to, tvrtka je imala i velike koristi od rudarenja Bitcoina 2020. godine, a zbog čega je snažno porasla prodaja njezinih grafičkih kartica. Više o tvrtci Microsoft više doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Nvidia’s Road to Dominance (The History of Nvidia)

Tagged