krumpir / 2021.

Merkantilni krumpir rodio čak 30% više od prosjeka – višak ide u Ukrajinu

Merkantilni krumpir s područja Međimurske i Varaždinske županije izvest će se u Ukrajinu, a prve isporuke hladnjača s krumpirom u količini od 100 tona krenule su iz Hrvatske u petak, 29. siječnja 2021. godine.

Urod krumpira u 2020. godini bio je veći za čak 30 posto od prosjeka te je, prema informacijama proizvođača, postignuta samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta. Dodajmo da je urod vrlo visoke kvalitete.


Istovremeno, potražnja krumpira je zbog posljedica koronakrize pala je za 50 posto, a posljedično se pojavio i pad cijene, poremećaji tržišta te u konačnici stvaranje 40 tisuća tona viškova krumpira.

U drugom dijelu 2020. godine merkantilni krumpir je pojeftinio za 25 posto na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji te jako niske cijene otkupa. U prvom polugodištu 2020. godine je prema podacima trgovačkih lanaca, otkupljeno gotovo 16 tisuća tona krumpira – 18.4 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska ima pristup ukrajinskom tržištu

I to za obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, proizvode od jaja, kolagen i želatina namijenjena prehrani ljudi. Uz napomenu da, zbog slučaja visoko patogene ptičje gripe, od studenoga 2020. izvoz mesa peradi nije dozvoljen sa zaraženog područja.

Europska komisija radi na usklađivanju ukrajinske legislative u odnosu na EU i olakšavanju certificiranja ukrajinskih zahtjeva za uvoz. Do tada, uz dodatni napor proizvođača i kontrolnih tijela, prihvaćeni su modeli certifikata za kompozitne proizvode i proizvode ribarstva. Dodajmo da je ovaj izvoz dogovoren posredovanjem Ministarstva poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine.

Prema jedinstvenom zahtjevu za potporu iz 2020. godine, uzgojem krumpira u Hrvatskoj bavilo se 11.091 PG-a na 6.625 hektara, s najznačajnijom površinom u proizvodnji krumpira u Međimurskoj (2.459 ha), Varaždinskoj (898 ha) te Bjelovarsko – bilogorskoj županiji (798 ha). Više informacija o krumpiru potražite na Wikipediji.

Tagged