pavel pavliček i mario jušić - mcdonalds hrvatska - 2022. - foto: mario poje

McDonalds ulaganjem u zaposlenike ponovo dobio certifikat Poslodavac Partner

Poželjnim praksama u upravljanju ljudskim resursima McDonalds je četvrtu godinu zaredom stekao status Poslodavca Partnera. Tim certifikatom McDonalds Hrvatsja je doista postao sinonim za tvrtku koja brine o zaposlenicima. Prema dubinskoj analizi HR konzultanata iz SELECTIO Grupe, McDonald’s je “pokazao vrhunsku strategiju za upravljanje ljudskim resursima, izvrsne procese akvizicije talenata te iznadprosječno upravljanje učinkom i razvojem zaposlenika”.


Prema nedavnim istraživanjima, zaposlenici u Hrvatskoj najčešće su nezadovoljni mogućnostima profesionalnog razvoja na radnom mjestu. A to je i glavni razlog zbog čega traže novi posao. Zato poslodavci koji odluče ulagati u zaposlenike zadržavaju motivirane pojedince. A oni s vremenom šire spektar vještina, bolje savladavaju zadatke i postaju produktivniji i zadovoljniji. Edukacija zaposlenika “ne samo da potiče osjećaj vrijednosti nego pokazuje da poslodavac brine o budućnosti svog tima”.

McDonalds koji je u 2021. godini uložio preko 4,5 milijuna kuna u edukaciju zaposlenika

“Uz to, osigurao je i 40 sati treninga kroz mentorstvo za 2271 radnika. Uvidom u HR prakse McDonald’sa, vidjeli smo da svaki zaposlenik dobiva mogućnost pohađanja edukacije koja se nalazi u planu razvoja i upravljanja talentima. Studentima su otvorene razne edukacije koje se prilagođavaju ovisno o tome koliko dugo rade i na kojoj su poziciji. Održavaju se i interne edukacije na razini Hrvatske te edukacije koje se odvijaju na globalnoj razini za sve zaposlenika McDonald’sa. Također, provode se i kontinuirani treninzi na dnevnoj bazi na svim razinama. Navedene prakse dokazuju da tvrtka brine o sigurnosti i budućnosti zaposlenika. A danas je to važnije nego ikada prije”, rekla je Martina Kessler, Head of Organizational Development Solutions iz tvrtke Poslodavac Partner.

“Drago nam je da smo i ove godine prepoznati kao Poslodavac Partner. Cilj nam je biti pouzdan poslodavac u kojemu djelatnici vide partnera. Da znaju da s nama mogu ostvariti svoj puni potencijal i istovremeno postići ravnotežu privatnog i poslovnog života. Ovaj nam je certifikat podsjetnik na sve dobro što radimo. No, i poticaj za dodatno poboljšanje, rekao je Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska.

Definirani razvojni ciljevi za svakog zaposlenika

U McDonald’su svaki zaposlenik od prvog dana ima razvojni plan prema kojem dobiva smjernice za rast, razvoj i napredak. Inicijalni treninzi, mentori, follow up, share point i podrška u učenju samo su neki od alata koje McDonalds koristi u svrhu uvođenja zaposlenika u posao.

“Zanimljivo je da se radna uspješnost zaposlenika prati od 1996. godine. A te godine je i otvoren prvi McDonalds restoran u Hrvatskoj – McDonalds Jurišićeva. Zato ne čudi što se postavljaju jasno definirani ciljevi za svakog zaposlenika. Individualni planovi razvoja dio su talent management programa unutar kojeg su obuhvaćeni svi zaposlenici, koji su prepoznati kao potencijal za napredovanje”, dodala je Martina Kessler.

Za certifikat Poslodavac Partner briga o zaposlenicima nije poželjna, nego nužna praksa

Briga o zaposlenicima ne podrazumijeva uvođenje klasičnog paketa benefita, nego podrazumijeva individualan pristup i reagiranje u skladu s aktualnim izazovima. Kako bi tvrtka stvorila zdravu i otpornu radnu okolinu, mora aktivno osluškivati potrebe zaposlenika i reagirati provođenjem adekvatnih mjera za održavanje zadovoljstva, zdravlja i motivacije. Svaki nositelj certifikata Poslodavac Partner spreman je suočiti se s mogućim dolaskom novih kriza i izazova, a prakse koje provode najbolje pokazuju razinu spremnosti. Zato ističemo prakse McDonald’sa koji je u prošloj godini djelatnicima s oštećenim nekretninama na područjima pogođenima potresom isplatio novčanu pomoć”, rekla je Martina Kessler.

  • PROČITAJTE VIŠE: Provjerite što ima novog u rubrici Kulinarstvo

“Ovaj certifikat potvrda nam je kako smo na dobrom putu te da slušamo potrebe naših djelatnika. Svakom djelatniku želimo osigurati ugodno i poticajno radno okruženje u kojem se trud i rad cijene i nagrađuju”, rekao je Mario Jušić, voditelj ljudskih resursa u McDonald’su. Više o tvrtci McDonalds Hrvatska doznajte na mrežnim stranicama na adresi mcdonalds.hr.

Tagged