magic glove | mate rimac, luka bošnjaković i ivan vlainić | 2007.

Mate Rimac ulazi u krovnu organizaciju tehničke kulture kao član Nadzornog odbora

Mate Rimac, tvorac prvog električnog superautomobila, inovator i poduzetnik, ulazi u krovnu organizaciju tehničke kulture Republike Hrvatske i kao član Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture. To je potvrdio i sam Mate koji je rekao da je rado prihvatio poziv Ivana Vlainića, predsjednika Zajednice. Rad tog tijela Mate Rimac će nadzirati zajedno s istaknutim hrvatskim stručnjakom za inovacije i poduzetništvo i profesorom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Markom Kolakovićem te istaknutim pedagogom tehničke kulture Dragutinom Labašem.

Mate Rimac također napominje da je Hrvatska zajednica tehničke kulture u posljednje četiri godine “dala vjetar u leđa mnogim mladim ljudima u razvoju njihove ideje”. Uz to, on dodatno želi pomoći da “od tehničke kreacije imaju korist kako autori tako i cijelo društvo”. Za ideju kaže da je ona, na žalost, sama po sebi bezvrijedna. A sve dok se ne poveže s poduzetništvom ostaje samo na razini hobija. Mate je spreman zasukati rukave, biti ta spona s poduzetništvom i neposredna pomoć mladim kreativnim ljudima.

“Želim biti podrška predsjedniku Zajednice Ivanu Vlainiću koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri dao veliki doprinos razvoju tehničke kulture. Osobno se stavljam na raspolaganje kao savjetnik i onaj koji ima iskustva iz realnog života. Siguran sam da zajedno možemo učiniti veliki iskorak. Smatram da ljudima možemo pomoći u cjelokupnom složenom procesu – od gole ideje do realizacije samog projekta. Vrijedna ideja ima smisla samo ako se od nje stvori dodana vrijednost. Ali, u konačnici i u proizvod koji će otvoriti i nova radna mjesta. Na taj način inovacija može znatno pomoći gospodarstvu i podizanju standarda ljudi”, rekao je Mate Rimac. Dodajmo da je i on sam prolazio cijeli taj proces – od uspješnog učenika preko studenta do poduzetnika.

Mate Rimac smatra da zajedno mogu učiniti veliki tehnološki iskorak

Potencijal Mate Rimca prvi je prepoznao upravo Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture. Tako je pod njegovim mentorskim vodstvom i velikim znanjem iz područja elektrotehnike, strojarstva i robotike, Rimac 2006. godine zajedno s Lukom Bošnjakovićem u Puli osvojio prvo mjesto na Državnom natjecanju inovacija Arhimed. Zahvaljujući tom uspjehu, Mate i Luka iste su godine dobili pravo nastupa na Svjetskom natjecanju mladih inovatora 2006. godine u Seoulu u Južnoj Koreji, gdje je Vlainić bio i službeni predstavnik izaslanstva Udruge inovatora Hrvatske. Također, ostvarili su pravo i na Međunarodnom natjecanju inovacija ARCA u Zagrebu, Međunarodnom natjecanju inovacija IENA u Nuernbergu te Međunarodnom natjecanju EUREKA u Bruxellesu. A na svim tim natjecanjima izborili su zlato i najviša priznanja!

Mate Rimac pomoći će u izradi novih programa i projekata Hrvatske zajednice tehničke kulture. A oni će kvalitetu obrazovanja djece i mladih te cjeloživotnog stručnog usavršavanja onih starijih podići na još veći nivo. Također, bit će nam i velika podrška u otkrivanju novih talenata”, poručio je Ivan Vlainić, ističući kako je Rimac i sam sudjelovao u programima tehničke kulture koji su i doprinijeli njegovom snažnom uzletu u svijet tehnike.

“Kako bi se ideja realizirala u nešto ostvarivo potrebno je deset pa čak i više godina predanog rada. Važno je na pravi način prezentirati određenu ideju, a Zajednica može ljude preusmjeriti na pravi put. Svojim savjetima mogu pomoći u tome da inovativna rješenja iz svih područja tehničke kulture uspiju doći do toliko potrebnog investitora”, dodao je Mate Rimac. Više o Hrvatskoj zajednici tehničke kulture doznajte na mrežnim stranicama na adresi hztk.hr.

Tagged