leanpay / 2021.

Leanpay, startup koji omogućava jednostavnu online kupovinu, osigurao nove investicije

Regionalni fintech startup Leanpay, koji je 2021. godine započeo širenje i na hrvatskom tržištu, osigurao je investiciju od 3 milijuna eura. Nju će iskoristiti za ubrzanje rasta na postojećim tržištima i za nastavak širenja u srednjoj i istočnoj Europi. Financiranje “serije A” predvodi investicijska tvrtka Lead Ventures, koja upravlja sredstvima regionalnih kompanija poput mađarske energetske kompanije MOL i Eximbanke. Uz taj fond, investiciji se pridružio i fond South Central Ventures, koji je vrlo aktivan u regiji i u Hrvatskoj.

Leanpay korisnicima omogućava jednostavnu i transparentnu kupovinu pomoću plaćanja na rate u online i fizičkim prodajnim mjestima. Tvrtka u Hrvatsku dolazi s velikim planovima, ohrabrena uspjehom u Sloveniji i upravo pregovara za početak usluge s 15-ak vodećih web-shopova u Hrvatskoj. Leanpay se u Sloveniji u nešto manje od dvije godine povezao s više od 400 trgovaca i nekoliko desetaka tisuća korisnika. Dodajmo da je ovaj startup prije ove runde financiranja prikupio 1,8 milijuna eura investicija od poznatih financijskih investitora.


Leanpay se bazira na principu Kupi sada, plati kasnije (BNPL) i pruža fleksibilniji način plaćanja u usporedbi s drugim sličnim načinima plaćanja. S modernim korisničkim sučeljem i potpuno digitaliziranim procesima u stvarnom vremenu pruža jedinstveno korisničko iskustvo. Dodajmo da je otplata raspoređena na razdoblje duže od razdoblja tradicionalnih zajmova. To kupcima daje značajnu slobodu i omogućuje im neometanu i jednostavnu kupovinu, dok trgovcima omogućuje povećanje prodaje.

Regionalni Leanpay tim sastoji se od iskusnih stručnjaka iz maloprodaje, bankarstva i razvoja financijskog softvera

Startup su pokrenuli Miša Živić i Dušan Nešovski 2016. godine, a ideju su dobili tijekom studija na Sveučilištu Oxford. Zahvaljujući snažnom zamahu e-trgovine, startup je u prvoj polovici 2021. ostvario tri puta veći promet u odnosu na prethodnu godinu. A time su privukli pažnju investicijskih ulagača. Više o Leanpayu doznajte na mrežnim stranicama na adresi leanpay.hr.

“U usporedbi s drugim BNPL pružateljima usluga, Leanpay se fokusira na velike kupnje u segmentu potrošačke elektronike, namještaja i sportske opreme i to na području srednje i istočne Europe, koje je gotovo nedirnuto od strane globalnih igrača”, rekao je Miša Živić, izvršni direktor i suosnivač Leanpaya.

Postoji izniman potencijal rasta BNPL-a

“Regionalna ekspanzija BNLP-a također može uvelike utjecati na ponašanje online potrošača. Model rizika tvrtke koji se samostalno razvio, koji se može dodatno podučiti kroz strojno učenje na temelju stečenog iskustva i informacija, također se prilagođava i upravlja jedinstvenošću lokalnih tržišta”, poručio je Ábel Galácz, izvršni direktor Lead Venturesa. Dodajmo da je ta investicijska kuća u ovoj rundi financiranja u Leanpay investirala 2,5 milijuna eura.

Leanpay je napravio fantastičan napredak posljednjih mjeseci. Uvjereni smo da ova transakcija može dodatno ubrzati izvanrednu izvedbu. Gotovo trostruko povećanje prihoda i povjerenja od gotovo 400 online web shopova potaknuli su nas da i dalje podržavamo tim u postizanju zajedničkih ciljeva”, izjavio je Jure Mikuz, Managing Partner u South Central Ventures. A ta se investicijska kuća može pohvaliti da je i prije ove runde financiranja investicijski podržao Leanpay.

Video: Što je Leanpay?

Tagged