kućanski poslovi | violeta - vio sredstvo za pranje posuđa | josip tabak | 2023.

Kućanski poslovi nisu ravnopravno podijeljeni među ženama i muškarcima | Znate li koji je postotak muškaraca koji peru suđe?

Kućanski poslovi su oni poslovi koje obavlja žena ili je danas brigu o njima ipak preuzeo muškarac? Naime, tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova boljka su današnjeg društva u cjelini, ma što god mnogi mislili o tome. Iako se načelno mnogi poslove više ne dijele na muške i ženske, situacija u brojnim kućanstvima ipak je drugačija, što potvrđuju i mnoga istraživanja. A upravo se ovim stereotipima poigrava i nova, trenutno aktualna kampanja svima poznatog brenda Violeta, vodećeg regionalnog proizvođača higijenskih proizvoda.

Prema Eurostatu, žene su u prosjeku više od muškaraca uključene u kućanstvo, tj. kućanski poslovi i aktivnosti vezane za skrb obitelj “padaju na njihova leđa”. U njihovoj je domeni primarno hrana, čišćenje, glačanje i pranje rublja. Iako živimo u vremenima kada se sve više govori i djeluje u smjeru rodne ravnopravnosti, čini se da neke davno utvrđene norme ponašanja i dalje ostaju u svakodnevici života iza zatvorenih vrata domova u Europi i ostatku svijeta.

Naime, stopa udjela žena u “kućnim” poslovima znatno varira među zemljama, no prosječno iznosi između 94 i 98 posto. Zašto je to tako pokušali su objasniti akademici Sveučilišta Cambridge svojom “affordance” teorijom, odnosno teorijom o vjerojatnosti akcije. Naime, oni vjeruju da je ta vjerojatnost rodno uvjetovana. Zapravo, ono što kažu je da će žene čim vide da je nešto potrebno to i napraviti. Na primjer, one će počistiti ili pospremiti, ali dok to čine će usput i razmišljati o tome što je još potrebno odraditi u kućanstvu. Muškarci će pak to isto primijetiti. No, oni neće osjetiti potrebu da to i naprave. Nije niti čudno da čak dvije trećine žena tvrdi da ovakav obrazac ponašanja utječe na njihovo mentalno zdravlje. Da, frustrira ih.

Kada su u pitanju kućanski poslovi, bitna su djela, a ne riječi…

“Djela, a ne riječi!”. To bi trebala biti misao vodilja kada govorimo o rodnoj jednakosti u partnerskom životu iza zatvorenih vrata. U više tradicionalnim društvima – poput onih u istočnoj Europi ili središnjoj Aziji – ta će parola biti manje popularna upravo zbog te tradicionalne note, odnosno očekivanog ponašanja i dužnosti spolova. Točnije, muškarac je hranitelj obitelji, dok se od žena očekuje da brinu o kući i djeci. No i zapad muku muči s takvim podjelama poslova iako se situacija posljednjih godina mijenja, posebice u Skandinaviji, gdje prema europskim statistikama sve više muškaraca u kućanstvu preuzima na sebe kućanske poslove. A te poslove radi njh više od 90 posto.

Ove tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova, međutim, nisu samo boljka pojedinaca već i marketinške industrije koje i dalje u oglašavanju proizvoda za čišćenje najčešće koristi ženske likove. Iznimaka ipak ima. Primjerice, tvrtka Violeta d.o.o. u svojoj trenutno aktualnoj kampanji za novi proizvod Vio sredstvo za pranje posuđa – glavnu ulogu dala je muškarcu!

Violeta šalje jasnu poruku – kućanske poslove mogu (moraju) obavljati svi!

Dakle, poruka je vrlo jasna. Zahvaljujući novim i poboljšanim formulama, odnosno većem postotku aktivnih sastojaka koji efikasno uklanjaju masnoću i najtvrdokornije mrlje, pranje suđa uz tvrtku Violeta postaje jednostavan i brz posao, a on nije niti muški, niti ženski! A tu je i slogan koji prati lansiranje linije – Snažan, a nježan. On govori o osnovnim karakteristikama proizvoda, ali aludira i na to kako ni takozvanim mačo muškarcima nije ispod časti prati suđe. Snažan kada čisti, nježan za ruke, a ujedno i dermatološki testiran! Više informacija doznajte na mrežnim stranicama tvrtke Violeta na adresi violeta.com.

Ravnopravna podjela i stvar dogovora ključ je uspješnog i sretnog te skladnog zajedničkog života. Danas je kućanske poslove – zahvaljujući nizu uređaja koji uskaču u pomoć kao i sredstvima za čišćenje s naprednim formulama koje čišćenje čine kraćim i jednostavnijim – lakše nego ikada do sada. Uzmemo li u obzir konkretne brojke koje pokazuju kako je veličina globalnog tržišta proizvoda za čišćenje 2022. godine iznosila 106,33 milijarde američkih dolara, jasno je da ovi “nepopularni” svakodnevni kućanski poslovi imaju dovoljan broj “saveznika” u održavanju doma čistim i urednim. Bez obzira na to tko i koliko brine o tome.

VIDEO: Vio sredstvo za pranje posuđa je snažno, ali i nježno | Violeta

Tagged