husqvarna automower - robotska kosilica trave - 2019

Kosilica Husqvarna Automower – novi stanar Zoološkog vrta hrani se na struju

Hrani se na struju, stanište joj je travnjak, a za svoj je dom izabrala zelenu površinu kod spomenika Napuljskog ribara i nastambe zmija. Riječ je o robotskoj kosilici Husqvarna Automower (Roboticos metentus) koja je predstavljena kao novi stanar Zoološkog vrta grada Zagreba u suradnji s tvrtkom Drezga, generalnim zastupnikom Husqvarne za Hrvatsku. Robotska kosilica razmnožava se ručnim sklapanjem, aktivna je i danju i noću, životni vijek u divljini ne može se utvrditi, no očekuje se da u zoološkom vrtu može preživjeti do 10 godina. Teži od 10 do 16 kilograma, a dugačka je od 55 do 93 centimetara. Ugrožena je u proljeće, a rasprostranjena je po cijelom svijetu.

“Drago nam je kad u brigu za biljke i životinje u Zoo Vrtu možemo uključiti suvremenu tehnologiju koja odgovorno koristi izvore energije. Vjerujemo kako će se novi stanovnik Vrta dobro snaći na svojoj livadi jer ćemo se o okolnim zelenim površinama brinuti uz pomoć njegovih srodnika – od kosilica do motornih pila”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Husqvarnina robotska kosilica sama kosi površinu koja joj se zada, a idućih će godinu dana kao ovca grickati travu u Zoološkom vrtu grada Zagreba, na radost malih i nešto većih posjetitelja. Kad joj se isprazni baterija, uz pomoć inteligentne tehnologije sama odlazi na punjač.

Može savladati i nagib od 35 stupnjeva te zaobići sve prepreke, u čemu je neće spriječiti ni zahtjevni vremenski uvjeti. Od krađe je štite alarm i PIN.

“Kosilica je tiha pa ne sumnjamo da će se brzo uklopiti među ostale stanare, dok će se posjetitelji moći uvjeriti u njezinu učinkovitost”, izjavila je Martina Drezga, direktorica tvrtke Drezga.

Novog robotskog stanara možete posjetiti u zagrebačkom Zoološkom vrtu do ljeta iduće godine.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -

1 thought on “Kosilica Husqvarna Automower – novi stanar Zoološkog vrta hrani se na struju

Comments are closed.