konferencija "pametni gradovi" 2017 / zračna luka franjo tuđman zagreb

Konferencija Pametni gradovi – promocija ‘smart city’ inicijativa u hrvatskim gradovima

U zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman u četvrtak, 9. studenog 2017. godine, održana je treća po redu konferencija “Pametni gradovi”, projekt koji zajednički organiziraju Poslovni dnevnik i Večernji list. Cilj projekta je promocija smart city i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika.

Manifestaciju su otvorili Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, Jacques Feron, predsjednik uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d. d., Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, Dražen Barišić, gradonačelnik grada Velike Gorice te Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba.

Nakon uvodnog dijela, svojim tehničkih postignućima i pametnim rješenjima pohvalili su se gradovi Graz i Glasgow čiji su gradski predstavnici održali prezentacije i pojasnili kako se nose s izazovima u primjeni suvremene tehnologije. Potom su na pitanje što neki grad čini pametnim odgovor ponudili sudionici panela rasprave Razvoj i promišljanje pametnih urbanih sredina.

Tako Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, ističe da je pametni grad grad vizionara te da danas više nije pitanje da li mi to možemo, jer je to pitanje koje smo postavljali jučer. Danas to moramo. Dodaje da je za pametan grad nužna razmjena informacija.

“Nekad su građani trebali biti informirani, a danas se s njima komunicira i djeluje putem interaktivne komunikacije. Rješenje je u sustavnosti. Potrebna je integracija jer ona dovodi do održivosti. U Zagrebu živi 800 tisuća ljudi i on mora preuzeti lidersku poziciju u razvoju noviteta. Za sustavnost je potrebna strategija. U Zagrebu bi ta strategija Smart City trebala biti donesena do polovice 2018., a to će omogućiti integraciju. Mi već sad imamo neka rješenja, ali ona su točkasta i neintegrirana”, rekla je zagrebačka dogradonačelnica.

U sklopu konferencije prezentacije su održali i renomirani stručnjaci iz HT-a – Igor Cerinski, Hikvisiona – Antun Krešimir Buterin, Boscha – Dino Juriša, Phillipsa – Marwan Mounzer, Onix grupe – Ante Vrban i Tehnixa – Đuro Horvat, a posljednjih pola sata raspravljalo se o zaštiti od požara i udruzi Fire Safe Europe. Članica komunikacijske skupine udruge Fire Safe Europe Anđelka Toto Ormuž istaknula je da se Hrvatska vrlo visoko pozicionirala među europskim zemljama kada govorimo o zaštiti od požara.

“Rekla bih da se možemo čak smatrati i uzorom drugima. No, iako je hrvatsko zakonodavstvo napravilo određene pomake, prostora za poboljšanje još uvijek ima. Trebalo bi se harmonizirati s europskim zakonodavstvom, odnosno izraditi jedinstvenu strategiju zaštite od požara”, komentirala je trenutnu situaciju.

Na kraju vrijedi istaknuti i laureate koji su dobili nagrade u šest kategorija.

Nagrada za pametne tehnologije otišla je u Makarsku. Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je tom prigodom da će im nagrada biti daljnji poticaj za implementaciju novih tehnologija na korist svih građana Makarske. Nagrada za Pametni sport otišla je u Koprivnicu čiji je gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo važnost ovakvih projekata koji potiču izvornost. “Grad je u vrlo kratkom roku uspio u samom centru grada napraviti jedno funkcionalno i tehnološki opremljeno igralište”, rekao je Jakšić.

Nagrada za Pametnu mobilnost je otišla u Split dok je za Pametnu energetiku nagrađen Grad Poreč. Priznanje za Pametnu upravu je otišlo u Grad Karlovac, a za Inovativnost i modernizaciju je nagrađena i jedna tvrtka i to zagrebački Dalekovod za svoje projekte na sjeveru Europe.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Konferencija Pametni gradovi – promocija ‘smart city’ inicijativa u hrvatskim gradovima

Comments are closed.