jamstveni žig "živjeti zdravo" / hzjz 2019

Jamstveni žig “Živjeti zdravo” – jeste li ga već uočili na prehrambenim proizvodima i znate li što on znači?

Prehrambeni proizvodi, koji na svojim pakiranjima imaju otisnut jamstveni žig Živjeti zdravo, garantiraju zdravstvenu ispravnost, ali i kvalitetu sukladnu propisanim kriterijima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Proizvodi s jamstvenim žigom imaju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, zadovoljavaju preporučeni omjer energije i hranjivih tvari te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina zbog čega pozitivno utječu na naše zdravlje i kvalitetu života. Jedna od glavnih boljki modernog doba su nepravilne prehrambene navike, koje su često povezane s brzim i dinamičnim načinom života koje za posljedicu imaju povećanje kroničnih, nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih, a sve one mogu utjecati na kraći životni vijek.


Takvih navika nisu pošteđena niti djeca pa je rezultat toga pretjerana pretilost i porast prekomjerne tjelesne mase. Kako bi unaprijedili prehranu i prehrambene navike, potrebno je provesti reformulaciju proizvoda te realizirati mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane.

Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima. Jamstveni žig Živjeti zdravo kojeg su uspostavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, namijenjen je poticanju proizvodnje i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, reformulacije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane te pomaže potrošačima u bržem i zdravijem izboru.

Analiza proizvoda sukladno Kriterijima koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je besplatna za proizvođača, a Jamstveni žig se dodjeljuje na period od tri godine.

Projekt Živjeti zdravo provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF), a provodi se od 2016. do 2022. godine.

Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Jamstveni žig garantira poticanje kvalitetniju ponudi, bolje prepoznavanje nutritivno povoljnih proizvod i proizvodnih tehnologija.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged