goodyear aero 2020 - konceptna guma za autonomna leteća vozila

Istraživanje: Hrvati vjeruju da će ubuduće automobilima letjeti zrakom

Goodyear je uz pomoć brbljavoga robota “Goodyja” među Hrvatima proveo digitalnu anketu u kojoj je proučavan odnos prema vozilima i vožnji u budućnosti. Rezultati su između ostaloga pokazali da gotovo 80 posto upitanih vjeruje da ćemo se ubuduće svojim osobnim vozilima kretati zrakom. Da bi ispitivanje bilo još zanimljivije, ispitanici su tijekom ankete utonuli u napetu futurističku priču Utrka svih utrka, koju je posebno za ovu prigodu napisao priznati slovenski autor Miha Mazzini.

Goodyearov brbljavi robot Goody u kratkom internetskom ispitivanju provedenom u Sloveniji i Hrvatskoj istraživao je kakvo je razmišljanje o mobilnosti u budućnosti. Rezultati su pokazali da gotovo 80 posto Hrvata vjeruje da će se u našoj budućnosti osobna vozila kretati zrakom.

Takvom vizionarskom razmišljanju posvećuje se i Goodyear. Naime, na prošlogodišnjem ženevskom sajmu automobila predstavili su svoju konceptnu gumu AERO, koja je osmišljena kao multimodalni rotor, zbog čega bi mogla omogućiti i vožnju cestom i letenje zrakom.

Hrvati skloni alternativama benzinskim vozilima, a suzdržaniji prema dijeljenim prijevozima

Rezultati osim toga pokazuju da smo mi Hrvati jako skloni alternativama benzinskih vozila. Naime, kad bi bio moguć slobodan izbor, većina bi odabrala električne (34 posto) ili hibridne (31 posto) automobile, a 35 posto odlučilo bi se za benzinske. Značajnije manji udio Hrvata oduševljen je dijeljenim prijevozom.

Kad bi se Hrvati mogli odlučivati između vlastitog automobila, brzoga vlaka ili dijeljenog prijevoza (odnosno takozvanim uslugama car shareinga), potonjega bi odabralo samo 13 posto upitanih. Velika većina, čak 76 posto, odlučila bi se za vlastito vozilo, što ukazuje na to da smo još uvijek skloni upotrebi vlastitih prijevoznih sredstava.

U Sloveniji električni automobili više, a hibridni manje omiljeni

U ispitivanju koje je provedeno u Hrvatskoj i Sloveniji između dviju zemalja kod većine tematika nije bilo značajnijih razlika. Najveće odstupanje pojavilo se kod odnosa prema električnim automobilima. Njih bi u Sloveniji odabralo dobrih 50 posto ispitanika, a za benzinska prijevozna sredstva odlučilo bi se oko 32 posto.

Hibridna vozila, koja su sudeći po rezultatima u Sloveniji najmanje omiljena, odabralo bi samo 17,5 posto vozača.

O istraživanju

Ispitivanje je u Goodyearu provedeno uz upotrebu Facebookove aplikacije Messenger, a u njemu su sudjelovala 1794 Hrvata i 962 Slovenca. Da bi sve skupa bilo još zanimljivije, ispitanici su na pitanja o budućnosti mobilnosti odgovarali tijekom čitanja priče pune dogodovština Utrka svih utrka.

U njoj su se postavili u kožu jednoga od natjecatelja koji se u 23. stoljeću natječe na najvećoj automobilskoj utrci svih vremena.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged