istarski pršut 2019

Istarski pršuti predstavljeni Zagrebu uz poziv na Internacionalni sajam pršuta

U zagrebačkom Klubu Kontesa održana je prezentacija istarskog pršuta, koju su organizirali Općina Tinjan, u suradnji s Turističkom zajednicom središnje Istre, Udrugom Gustus i članovima udruge Istarskog pršuta uz podršku grada Zagreba.


Najbolje iz svog proizvodnog opusa su u petak, 11. listopada 2019. godine predstavili su vodeći istarski pršutari OPG pršuti Milohanić (Tinjan), Pršutarna Antolović (Tinjan), Pršutarna Dujmović (Tinjan), Pršutarna Jelenić (Sv. Petar u Šumi), OPG Franjul (Sv. Petar u Šumi), Pisinium d.o.o. (Pazin), Pršutarna Buršić (Vodnjan), Pršutarna Compari (Pula) i Pršutarna Tomaso (Sv. Lovreč).

>>> PROČITAJTE VIŠE:
TAXI u Zagrebu
Zagrebački restorani

Kada se spomenu specifični i prepoznatljivi okusi i arome Istre, jedna od prvih asocijacija je njegovo veličanstvo istarski pršut. Kralj delicija, jedinstven u cijelom svijetu, istarski pršut jedan je od zaštitnih znakova istarske regije koji je nadaleko cijenjen.

“Ovaj gastro trenutak danas donosi okuse Istre u metropolu, ujedno ovo prilika da najavimo trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu (ISAP), koji se održava od 18. do 20. listopada. ISAP je događanje koje svake godine posjeti više od 25.000 ljudi te predstavlja savršen spoj edukacije, degustacije, sporta, kulture i zabave. Hvala svima na odazivu u vidimo se u Tinjanu”, poručio je načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin.

Ujedno, Tinjan je jedino mjesto koje nosi epitet Općine istarskog pršuta. Ove će se godine posjetiteljima na ISAP-u predstaviti najbolji pršutari iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Svaki od pršuta koje ovi vrsni majstori budu izložili, s obzirom na geografsko porijeklo, ima svoju specifičnost i unikatnu notu mirisa i okusa. Upravo zbog različitosti i brojnih finesa vezanih uz proizvodnju i karakteristike, moto ovogodišnjeg ISAP-a je Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta.

>>> PROČITAJTE VIŠE: McDonald’s uvodi papirnate slamke i najavljuje korištenje isključivo reciklirane ambalaže

O istarskom pršutu

A kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, a struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje.

Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.

Tagged