investicijsko zlato :: 2023.

Investicijsko zlato je najbolji odgovor na inflaciju, bankarsku krizu i 4. industrijsku revoluciju

Ulaganje u investicijsko zlato ponovno se i u trenutačnim složenim, globalno izazovnim ekonomskim uvjetima, pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora. To je zaključak 1. Konferencije o zlatu, koja se održala u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu. A da svijet, građani, poduzetnici i investitori trebaju zlato kao uvijek sigurno utočište, dokazuje i postignuta trenutačna rekordnu cijena zlata. Naime, ona iznosi gotovo 2000 dolara za uncu.


“Inflacija se vratila, a kamatne stope rastu. Svijet i globalna ekonomija su danas puno nestabilniji nego što je to bio prije nekoliko godina. Upravo zato zlato ponovno postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u ovakvim nestabilnim vremenima”, posebno je istaknuo na Konferenciji Neven Vidaković, investicijski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga.

“Kada tradicionalni ulagački instrumenti, poput obveznica, štednje u bankama te ulaganja u nekretnine, postanu nesigurni, građani, ali i svi ostali investitori postaju zainteresiraniji za investicijsko zlato”, rekao je Saša Ivanović, direktor Centra Zlata. A on je ovu izjavu potkrijepio činjenicom da cijena zlata u zadnjih 50 godina stabilno raste. Na primjer, u ožujku 1972. cijena unce zlata je bila 48 dolara. No, u ožujku 2023. godine cijena je narasla na 1962 dolara. “I zato je ulaganje u investicijsko zlato puno isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće”, dodao je Ivanović.

“Zlatni standard” ne postoji već više od 50 godina

“Premda zlatni standard koji je u povijesti bio okosnica svih monetarnih sustava ne postoji već više od 50 godina, središnje banke većine zemalja u svijetu, posljednjih godina, kupuju zlato u velikim količinama. U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu, povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto”, rekao je Marijo Kokić, menadžer za ključne kupce najstarije njemačke talionice plemenitih metala Heimerle + Meule. “Povećana potražnja središnjih banaka za zlatom pokazuje da ono i dalje ima izuzetno važnu užlogu u stabiliziranju svjetskih valuta. I to posebno u nestabilno vrijeme. A od uvođenja eura do danas, cijena zlata je narasla čak 6 puta”, dodao je Kokić.

“Gdje smo i kako dalje? To je glavno dnevno, tjedno i godišnje pitanje u ovo vrijeme neizvjesnosti i nesigurnosti u kojem se danas nalazimo. Zona sigurnosti, poslovno promatrano, postaje daleka obala i vidljiva tek na horizontu. U takvim uvjetima, nekretnine i zlato zamjenjuju ulaganja u dionice i obveznice ili držanje gotovog novca. A daljnja događanja bit će interakcija niza varijabli – geopolitičkih, ekonomskih i socijalnih. A već u bliskoj budućnosti, snažno će se ispreplitati realna događanja te percepcija i psihologija građana i tržišta”, rekao je ekonomist Mladen Vedriš i predstavnik veleučilišta Efectus.

Hrvatska kovnica novca, kao jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, kontinuirano daje svoj doprinos hrvatskom tržištu investicijskog zlata”, ističe to Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca. Atraktivne, ograničene serije zlatnika izdane u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, s motivima bliskima domaćim, ali i stranim kupcima, polako zauzimaju sve značajniji udio na tržištu.

Nekada su građani ulaganje u investicijsko zlato smatrali kompliciranim

“Činjenica da se danas u zlato može ulagati na više načina, a da kod kupovine fizičkog zlata koje se i smatra najboljom opcijom, ima veliki broj opcija i vrijednosti. Kupnja zlata je zaista jednostavna. Investicijsko zlato lako se može čuvati i jednostavno u svakom trnutku unovčiti. A na tržištu se može kupiti veliki broj proizvoda od zlata. Od pločica koje teže samo 1 gram pa preko popularnih zlatnika i sve do poluga težine 1 kilogram”, rekao je Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata.

Inače, na 1. Konferenciji o zlatu bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi te investiranju na tržištima kapitala. Ali govorilo se i o vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu. I dodajmo, zlato je kroz 3. industrijsku revoluciju postalo više od samog čuvara vrijednosti imovine. Ono je danas plemeniti metal nužan u masovnoj proizvodnji visokotehnoloških proizvoda. No, on je i jedan od temelja 4. industrijske revolucije. Više o zlatu, jednom od najvrjednijih plemenitih metala na Zemlji, doznajte na Wikipediji.

Tagged