vedran čardžić i mato čičak I imunološki zavod rugvica I lipanj 2022.

Imunološki zavod u Rugvici gradi novu tvornicu vrijednu 120 milijuna kuna

Imunološki zavod će svoje pogone preseliti u Rugvicu. Naime, Općina Rugvica odabrana je za novu lokaciju Imunološkog zavoda nakon što je zajedno s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine postignuto rješenje o revitalizaciji tog zavoda. Prema postignutom rješenju, Općina Rugvica darovat će Imunološkom zavodu zemljište.

A u petak, 17. lipnja 2022. godine, na sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica donesena je odluka kojom se i formalno daruje ta zemlja. Zemljište se nalazi u Radnoj zoni Rugvica-sjever, točnije u Ulici Grada Vukovara.


“Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena, u prvoj će se fazi proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele. Uz to, sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Imunološki zavod će gradnju tvornice započeti najkasnije za dvije godine

Imunološki zavod već raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama. Stoga postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme. Naime, svi potrebni resursi nalaze se na farmi u Svetoj Nedelji.

Tvornica će u budućnosti proizvoditi proizvode koji su potrebni hrvatskom tržištu. Jedan od njih je i zmijski protuotrov koji je posebno bitan za vrijeme turističke sezone. Također, izgradit će se i tvornica bioloških lijekova i izdvojeni pogon za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica. Tu će biti i biofarmaceutsko postrojenje za proizvodnju animalnih imunoserumaodnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu, s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija. Dodajmo da se za izgradnju tog postrojenja uskoro očekuje objava javnog natječaja.

Nova tvornica je velika investicija u zdravstvo

“Ovo je povijesna odluka za Općinu Rugvica! Riječ je o investiciji koja je od strateškog značenja za cijelu Hrvatsku. Svi znamo koje sve benefite i dobrobiti za zdravstvo donosi revitalizacija Imunološkog zavoda. U samo mjesec dana došli smo do zajedničkog rješenja koje je prihvatljivo svima, a ponajprije za dobrobit naših građana”, rekao je Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica.

“Nakon niza prepreka i pravnih izazova, koji su nas dijelom vratili unatrag u kontekstu dosadašnjih koraka koje smo učinili u realizaciji tog projekta, nismo posustali zahvaljujući potpori Vlade RH, Ministarstva graditeljstva i državne imovine, kao i Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem”, rekao je Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda. Više informacija o Imunološkom zavodu doznajte na mrežnim stranicama na adresi imz.hr.

Tagged