ikea & marimekko - kolekcija bastua 2023

IKEA i Marimekko predstavljaju kolekciju BASTUA koja ujedinjuje nordijski dizajn i rituale samonjege

IKEA i Marimekko predstavljaju kolekciju BASTUA, koja je inspirirana nordijskom prirodom, wellnessom i ritualima samonjege. Ograničena kolekcija sastoji se od 26 proizvoda sa živopisnim uzorcima, u rasponu od namještaja, preko stakla pa do tekstila. Dodajmo da će kolekcija BASTUA biti dostupna u robnim kućama IKEA-e diljem svijeta od ožujka 2023. godine.


Suradnja na BASTUA kolekciji spojila je IKEA znanja o opremanju doma i Marimekkove umjetnosti grafike, sve kako bismo uveličali zadovoljstvo i radost rituala samonjege. Naziv kolekcije BASTUA potekao je od izraza koji se koristi za opisivanje saune u Smålandu, regiji u južnoj Švedskoj, gdje je tvrtka i osnovana. Rituali samonjege i nordijska sauna bili su izvorište kolekcije, a osmišljena je jednako za uživanje uz jezero tijekom toplih ljetnih mjeseci, kao i za opuštanje uz svoje omiljene rituale samonjege nakon dugog dana.

Kolekcija BASTUA ističe se odvažnim i prekrasnim uzorcima koji odražavaju prirodu i okoliš saune

Napomenut ćemo da je ovo prvi put da Marimekko dizajnira posebne uzorke za suradnju s drugim brendom. A misija dizajnerske tvrtke Marimekko je “osnažiti ljude da budu sretni takvi kakvi jesu”. Oni žele unijeti radost u njihov svakodnevni život uz pomoć odvažnih uzoraka i boja. Dodajmo i da je jedan od motiva u kolekciji inspiriran je velikim, ukrasnim lišćem rabarbare koja ponekad raste pored zgrada sa saunama u Finskoj. A on je prikazan na mnogim novim predmetima, uključujući kultnu torbu FRAKTA.

“Suradnja s tvrtkom Marimekko bila je prirodan izbor za tvrtku IKEA budući da smo oboje predani omogućavanju boljeg svakodnevnog života kod kuće. A kolekcijom BASTUA fokusiramo se prije svega na wellness. Ova suradnja objedinjuje ljepotu beskrajnih ljeta i jednostavnu estetiku nordijske prirode, sada uklopljene u namještaj i dodatke za dom”, rekao je Henrik Most, kreativni lider u tvrtki IKEA.

Kolekcija IKEA BASTUA se sastoji od raznih predmeta – od namještaja, stakla i tekstila sa živopisnim uzorcima

Ogrtači, ručnici i kanta za saunu predmeti su koji bi se tradicionalno koristili za uživanje u sauni. A ostale možete koristiti prije ili nakon rituala saune. Bilo da se radi o uživanju u laganom obroku, ležanju na mekanom jastučiću koji doprinosi osjećaju ugode ili stvaranju mirnije atmosfere sa svijećama BASTUA koja su prožete aromama bazge, rabarbare i slatke vanilije.

Kolekcija BASTUA također se sastoji od predmeta inspiriranih nordijskim dizajnom namještaja. Klasični pomoćni stolić upotpunjen raznovrsnim i koordiniranim pladnjevima te staklenim posuđem omogućuje da svojim svakodnevnim radnjama dodate iskru nordijskog užitka. I to gdje god odlučite uživati u njima. A tu je i “pametna značajka” kolekcije. Naime, BASTUA poslužavnik savršeno pristaje na vrh pomoćnog stolića. Kolekcija također sadrži klupu koja je osmišljena za trenutke samoće, a nadasve je čvrsta i elegantna.

“Nordijski dizajn namještaja uvijek su karakterizirale čiste linije i jednostavne konstrukcije koje su usredotočene na funkciju. Pomoćni stol BASTUA moj je pogled na ovo nasljeđe, jer je izrađen od brezinog furnira i s visokim rubom koji drži stvari na mjestu”, rekao je Mikael Axelsson, dizajner u tvrtki IKEA. Više o ovoj kolekciji doznajte na mrežnim stranicama IKEA-e na adresi ikea.com/hr.

O dizajnerskoj tvrtci Marimekko

“Otkrivanje suštine finskih korijena Marimekka i njegove povezanosti s povijesnim porijeklom kulture sauna bio je temeljni dio dizajnerskog putovanja i stvaranja BASTUA uzoraka. Marimekko je predan unošenju radosti u svakodnevne živote ljudi svojim odvažnim uzorcima i dizajnom. Uzbuđeni smo što će se to ostvariti i u suradnji s IKEA-om”, rekla je Rebekka Bay, kreativna direktorica u Marimekku.

Marimekko je finska dizajnerska tvrtka poznata po svojim originalnim uzorcima i jarkim bojama. Portfelj proizvoda tvrtke uključuje visokokvalitetnu odjeću, torbe i dodatke, kao i predmete za uređenje doma, od tekstila do posuđa. Kada je Marimekko osnovan 1951. godine, njegove ni s čim do tada usporedive tkanine snažnih uzoraka dale su mu snažan i jedinstven identitet. U 2021. godini neto prihod tvrtke iznosio je 152 milijuna eura, a prodaja brendiranih proizvoda diljem svijeta dostigla je vrijednost od 376 milijuna eura. Uz skoro 150 Marimekko trgovina, online trgovina opslužuje kupce u 35 zemalja. Više o Marmekku doznajte na mrežnim stranicama tvrtke na adresi marimekko.com.

VIDEO: Behind the scenes of the IKEA & Marimekko BASTUA limited collection

Tagged