ignacije.hr - vjerski portal za duhovnost - 2020.

Ignacije.hr – vjerski portal koji objedinjuje znanje i praksu duhovnosti sv. Ignacija

Portal za duhovnost “Ignacije.hr” predstavljen je i pokrenut večer uoči spomendana svetog Ignacija Lojolskog. Sam spomendan se obilježio u sklopu proslave “Ignacijeva” pod nazivom “Prijatelji u Gospodinu” u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Radi se o web stranici “ignacijevske duhovnosti” koju su pokrenuli hrvatski isusovci sa suradnicima laicima. A na njoj je prvi put na jednome mjestu na moderan način objedinjeno znanje i praksa duhovnosti svetoga Ignacija koju baštine isusovci.

Osim velikog broja članaka o ignacijevskoj tradiciji, portal sadrži poticajne i edukativne video sadržaje te teološke tekstove. Tu ćete naći i meditacije te praktične ignacijevske savjete za dinamičan duhovni život. Obrađuje pitanje donošenja odluka, duhovne pratnje kao načina življenja Crkve, duhovnih vježbi kao i dara i vještine razlikovanja duhova.


Portal Ignacije.hr objašnjava kako se ignacijevska duhovnost živi u praksi. Uz to, on upoznaje čitatelje s djelovanjem pape Franje, kao suvremenim primjerom primjene poznavanja života i djela svetog Ignacija. Portal je namijenjen svim osobama koje žele podići kvalitetu, zrelost i autentičnost svog duhovnog života.

Vrlo je malo kvalitetnih vjerskih portala u Hrvatskoj

“Portal za duhovnost ignacije.hr trudi se to mijenjati. Svima koji žele rasti u odnosu s Bogom ovdje se nudi kvalitetan i raznolik sadržaj, tu su brojni poticaji za promišljanje, ali i konkretan život u Duhu. Jer ignacijevska tradicija je uvijek živjela od energične napetosti između kontemplacije i akcije”, rekao isusovac pater Tvrtko Barun. Dodajmo je on idejni začetnik i voditelj ovog potpuno volonterskog projekta.

“Riječ portal uglavnom smo naučili u školi kad su nas upoznali s veličanstvenim i skladno oblikovanim ulazima u stare katedrale. Dakle, portal je izvorno ulaz u sveti prostor. To želi biti portal ignacije.hr. On ne želi samo govoriti o vjeri i duhovnom iskustvu, nego nas poučiti kako da u sebi načinimo prostora Bogu. Da nam sam Bog daruje istinsko iskustvo svoje prisutnosti koje vjeru čini živom”, rekao je pater Dalibor Renić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

pater tvrtko barun - 2020

Ignacije.hr odličan je putokaz svima onima koji žele naučiti kako “hoditi k Bogu u školi sv. Ignacija Lojolskoga”

“Ovo je sjajna prilika da nas sve pripravi za Ignacijevsku godinu 2021.-2022., tj. jubilej 400 godina od obraćenja sv. Ignacija i 500 godina od njegove kanonizacije. Portal ignacije.hr tu je ne samo da ga čitamo u virtualnom svijetu i zatim se prebacimo na drugi šareni portal, nego da u nama pobudi i razbukta ono bitno u realnom svijetu – duhovni život”, zaključio je pater Renić.

“Danas laici imaju više izbora nego ikada. A Ignacije već pet stoljeća Crkvu uspješno uči kako donositi odluke s Bogom. Tko se s njim upusti u tu pustolovinu, biti će izložen mnogim izazovima, ali će se uvijek voditi za svrhom zbog koje je stvoren. S obzirom na užurbani tempo života, Ignacijev način postupanja omogućuje nam da budemo kontemplativni u akciji. Zato je jako vrijedno upoznavati se s Ignacijem, ne samo kroz duhovne vježbe, nego i njegove Konstitucije, pisma te iskustva mnogih redovnika i redovnica, laika i laikinja koji su svoje življenje uredili slijedeći Ignacijev primjer”, rekla je Marija Selak. Dodajmo da je ona bila i voditeljica programa Ignacijevske duhovne obnove za mlade u SKAC-u Palma, koji je glavni organizator ovogodišnje proslave Ignacijeva.

Na kraju, možemo zaključiti kako novi vjerski portal Ignacije.hr omogućuje ljudima da dublje otkriju ignacijevsku duhovnost, koja ima snagu na konkretan način odgovoriti izazovima i potrebama suvremenog čovjeka i svijeta. Više informacija o duhovnom portalu doznajte na mrežnoj adresi ignacije.hr.

Tagged