hrvatska udruga banaka - logo 2020

HUB predlaže mjere za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih epidemijom korona virusa

Hrvatska udruga banaka i predstavnici HUP-a, HGK-a i HBOR-a sudjelovali su na sastanku s predstavnicima javne vlasti zbog ekonomskih utjecaja korona virusa na gospodarstvo Republike Hrvatske.

U proteklom razdoblju, HUB u suradnji s raznim domaćim i međunarodnim institucijama intenzivno radi na kreiranju prijedloga mjera za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih korona virusom.

“Smatram da je situacija s epidemijom korona virusa krajnje ozbiljna te da je potrebno proaktivno i zajednički reagirati, kako bismo zaštitili naše građane i gospodarstvo Hrvatske u cjelini. Intenzivno smo radili na kreiranju kvalitetnih mjera koje imaju za cilj olakšati poslovanje tvrtkama, čije je poslovanje ugroženo epidemijom korona virusa. Suština našeg prijedloga jest omogućiti bankama da tvrtkama odgode otplatu kredita od šest do 12 mjeseci, a za to su potrebne državne garancije kako banke ne bi trebale formirati nove rezervacije. Vjerujem da ćemo u suradnji s poslodavcima, HBOR-om, HNB-om i predstavnicima državne vlasti pronaći zajedničko rješenje te ravnopravno preuzeti odgovornost i spriječiti negativne posljedice epidemije korona virusa”, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Hrvatska udruga banaka predlaže sljedeće gospodarske mjere za olakšanje poslovanja tvrtki pogođenih korona virusom:

  1. Obustave uplata akontacija poreza na dobit od svibnja 2020. do prestanka utjecaja korona virusa na poslovanje tvrtka.
  2. Stvaranje državne garantne sheme i omogućavanje bankama odgodu otplate kredita uz tvrtkama i stanovništvu, čiji je posao ugrožen epidemijom korona virusa, na razdoblje od 6 do 12 mjeseci.
  3. Produljenje rokova otplate postojećih kredita poduzetnika čije je poslovanje ugroženo epidemijom korona virusa bez formiranja novih rezervacija uz dopuštenje Hrvatske narodne banke.
  4. Primjena istih ili sličnih mjera i za financijski i operativni leasing tvrtki i stanovništva, čiji je posao ugrožen epidemijom korona virusa
  5. Uvođenje novih vrsta kredita HBOR-a, kao domaće razvojne banke, za poduzetnike čije se poslovanje temelji na izvozu, kao i za turistički sektor što bi im omogućilo traženje novih tržišta i opstanak do trenutka stabilizacije svih tržišta.

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged