hak - uvjerenje o položenom vozačkom ispitu - 2021

Hrvatski autoklub predstavio je projekt unaprjeđenja vozačkih ispita

Zajednički projekt kojeg uspješno provodi Hrvatski autoklub i Ministarstvo unutarnjih poslova od početka 2021. godine radi se s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača.

Kako bi se olakšala edukacija, ali i sam ispit, uveden je u autoškole i sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita, koji primjenjuje nova tehnološka rješenja.

Hrvatski autoklub, koji 2021. godine obilježava 115 godina djelovanja, kontinuirano ulaže sredstva u razvoj i unaprjeđenje svih svojih djelatnosti. Jedna od tih djelatnosti, koja je od velikog općeg društvenog interesa, je provođenje vozačkih ispita.

HAK vozačke ispite provodi od 1. lipnja 1992. godine i do kraja 2020. proveo je ukupno oko 8 milijuna ispita, od kojih je oko 3 milijuna ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom te je ukupno izdano 1,7 milijuna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što predstavlja broj novih vozača u Republici Hrvatskoj.

“To su impresivni podaci s kojima se se Hrvatski autoklub ponosi. Među prvima u Europi uveli smo polaganje ispita iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila na računalima, a što se pokazalo kao veliki iskorak”, rekao je Slavko Tušek, predsjednik Hrvatskog autokluba.

Novim tehnološkim rješenjima dodatno se digitalizirao proces ispita

Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate.

“Uvođenjem sustava audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita činimo novi iskorak. U ovaj projekt uložili smo više od 1,5 milijun kuna, i naše stručne kapacitete dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa. Imali smo jasan cilj – učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa”, dodao je Slavko Tušek.

Novi sustav ima više značajnih učinaka

Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita.

I Hrvatski autoklub će imati izravne koristi od ovog novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe. Naime, ova modernizacija će omogućiti rukovodećim osobama Sektora za vozače detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj.

“Tijek polaganja ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače ne mijenjaju se. Ovim promjenama uvezuje se u jednu cjelinu tablet računala koja koriste ispitivači sa sustavom audio-video snimanja tijeka vozačkih ispita. Pritom se štiti privatnost i osobni podaci kandidata za vozače”, rekao je pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr. sc. Sinan Alispahić.

Više informacija o HAK-u doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi hak.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - -