hrvatska turistička zajednica i visa - promocija turizma - 2022.

Hrvatska turistička zajednica i Visa zajedno promiču turizam u Hrvatskoj

Hrvatska turistička zajednica i Visa ostvarili su suradnju na promicanju turizma u Hrvatskoj. A nju su potvrdili Memorandumom o razumijevanju s ciljem daljnje potpore rastu turizma u zemlji u 2022. godini. A prema uvjetima Memorandum Visa je pružila uvid u podatke povezane s međunarodnim i domaćim turizmom i trendovima putovanja, pružajući podršku Hrvatskoj turističkoj zajednici u modeliranju i planiranju daljnjeg rasta.


Hrvatska turistička zajednica već koristi eVisitor, jedinstveni online informacijski sustav, koji omogućuje uvid u turistički promet i smještajne kapacitete u Hrvatskoj, generira statističke izvještaje i marketinške pokazatelje u realnom vremenu te stvara sinergijski učinak svih dionika hrvatskog turizma. Kako bi povećali broj stranih posjetitelja koji sada više nego ikad traže bezbrižna i sigurna putovanja, Visa je razvila dodatni alat – Visa’s Tourism Trends Dashboard, prilagođeno izvješće turističkih trendova temeljenih na podacima koji bi trebali omogućiti hrvatskim turističkim tijelima kvalitetniji uvid u trendove i pružiti dodatne informacije o obrascima potrošnje.

U Visinom izvješću turističkih trendova ističe se nekoliko ključnih točaka

  • 7 koridora koji čine značajan udio posjetitelja te kartične potrošnje u Hrvatskoj su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Poljska, Slovenija, Francuska i Austrija
  • Zemlje s najvećom potrošnjom podjednako su zastupljene u cijeloj zemlji, iako su u određenim gradovima uočeni klasteri. Primjerice, gosti iz SAD-a i Velike Britanije preferiraju Dubrovnik i Split. No, gosti iz Njemačke i Austrije preferiraju Istru. Dodajmo da Austrijanci, Amerikanci i Danci u prosjeku troše znatno više.
  • Razlog dolaska gostiju je pretežno uživanje u slobodnom vremenu. A 58% njih ostaje duže od 2 dana generirajući 81% potrošnje.

Podaci iz Vise otkrivaju i druge zanimljive informacije. Primjerice, turistička mobilnost prilično je visoka, dok se gradski koridori razlikuju ovisno o lokaciji. Također, postoji sinergija između Dubrovnika, Splita i susjednih otoka. Izvješće utvrđuje i sektore s najvećom potrošnjom, pri čemu su Putovanja i slobodno vrijeme najpopularniji segment potrošnje među turistima koji posjećuju Hrvatsku. A po potrošnji slijedi maloprodaja. Uz to, izvješće pruža i usporedbu Hrvatske s nekoliko konkurentnih zemalja. Ti podaci su tu kako bi se lakše uočilo koje su prednosti hrvatskog turizma i kako može postati još konkurentniji.

Visa i Hrvatska turistička zajednica zajedničkim marketinškim kampanjama nastoje privući što više gostiju

Koristeći saznanja o turističkim trendovima kao i Visina globalna partnerstva, u sklopu promocije Hrvatske kao međunarodne destinacije stranim turistima će se pružati ključne informacije prije i tijekom njihova putovanja. Naime, Visa redovno pokreće ciljane promotivne kampanje usmjerene na povećanje svijesti turista o prihvaćanju sigurnog digitalnog plaćanja u Hrvatskoj. Također, nudi nekoliko promotivnih inicijativa turistima koji redovito putuju u Hrvatsku.

Visa je također predana pružanju podrške hrvatskom gospodarstvu. Zato je 2022. godine tvrtka pokrenula inicijativu Digitalna Hrvatska kako bi podržala i omogućila trgovcima i potrošačima u Hrvatskoj korištenje inovativnih, pouzdanih i sigurnih plaćanja. U sklopu te inicijative Visa zajedno sa svojim partnerima besplatno nudi POS terminale svim hrvatskim malim i srednjim poduzećima koja još nisu prihvatila digitalna i kartična plaćanja što je također od koristi svim malim poduzetnicima u sektoru turizma. Projekt Digitalna Hrvatska kroz pismo potpore između ostalih podržalo je i Ministarstvo turizma i sporta.

U Hrvatskoj u postsezoni dnevno boravi 500.000 turista

“U Hrvatskoj je u tijeku sjajna turistička postsezona, a dnevno u zemlji boravi oko 500.000 turista. Uspoređujući dosadašnje rezultate s onima iz istog razdoblja 2019. godine Hrvatska je gotovo u potpunosti ostvarila rezultate iz razdoblja prije pandemije koronavirusa. Uz to, pojedine regije i destinacije su te rezultate čak i premašile. Ovakve pozitivne trendove želimo zadržati i u narednim godinama. Naglasak će nam biti na održivom razvoju i strateškim projektima i suradnjama. Među njima je i suradnja s Visom, koja će, sigurna sam, dati vrlo dobre rezultate”, rekla je Ivana Curić , direktorica Sektora strateških projekata HTZ-a. Hrvatska turistička zajednica puno ulaže u promociju Hrvatske, a sve novosti doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi htz.hr.

“Veliko nam je zadovoljstvo surađivati s Hrvatskom turističkom zajednicom kako bismo doprinijeli u donošenju odluka, odnosno kako bi povećali broj posjeta Hrvatskoj i osigurali rast prihoda od turizma u zemlji. Dijeleći uvide temeljene na podacima o trendovima potrošnje stranih gostiju tijekom njihovog putovanja u Hrvatskoj, nadamo se da ćemo doprinijeti Hrvatskoj turističkoj zajednici u razvoju još preciznijeg pristupa razvoju ove industrije koja je ključna za gospodarstvo zemlje”, rekla je Renata Vujasinović, direktorica Vise za Hrvatsku. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi visa.com.hr.

VIDEO: Croatia – Your life, Your time, Your experience

Tagged