poljoprivreda & traktor - alojzije jerković - 2021.

Hrvatska poljoprivreda više neće biti ista – proizvodnja hrane se digitalizira

Proizvodnja hrane u Hrvatskoj u narednom periodu bit će veliki izazov i domaća poljoprivreda će morati biti spremna uhvatiti se u koštac s raznim iskušenjima. A ta iskušenja su povećanje produktivnosti proizvodnje, smanjenje troškova, učinkovitije upravljanje resursima i rast kvalitete hrane. Tu su još i stvaranje nivoa više vrijednosti uz naravno, važan efekt zaštite okoliša. Digitalizacija poljoprivrede je neminovna, ona je već oko nas.

Krećemo se u pozitivnom smjeru, primjenjuju se nove tehnologije, primjenjuju se nova tehnološka saznanja, proizvodi se dovoljno i kvalitetnije s certifikatom sljedivosti proizvodnje i kvalitete, a takav proizvod prati i adekvatna cijena.


“Strojevi velikim dijelom već danas mijenjaju ljude. Kroz povijest traktor je bio revolucionarni izum, a zahvaljujući takvim izumima produktivnost se višestruko povećala. Ako se samo analiziraju određeni učinci kod strojeva dolazimo do neshvatljivih veličina, ali to je dah razvoja novih tehnologija. Promjerice, nekada je kombajn vršio do 30 tona pšenice za 12 sati. Danas srednje vršalice kombajna vrše do 50 tona. Koncepcijski svaki moderan traktor, uvjetno rečeno, već je robot koji može odraditi niz automatskih funkcija te mijenja ulogu čovjeka u smislu snage”, rekao je Alojzije Jerković. Dodajmo da Alojzije već dugi niz godina radi na modernizaciji domaće poljoprivrede i pomno prati njezin razvoj.

Digitalizacija, precizna ili pametna poljoprivreda zasigurno je pojam. To je proces koji mora biti potpomognut edukacijama u školskom sustavu. U visokom obrazovanju već se djelomično nalazi u predavanjima poljoprivredne savjetodavne službe. Edukacija se održava uz potporu šire Akademske znanstvene zajednice, zajedničkom sinergijom ministarstva kao i tvrtki koje zastupaju određene tehnologije. Prenošenje informacija i prezentacija… Samo takvim sveobuhvatnim nastupom možemo se nadati da ćemo dobiti korisnike koji razumiju i prihvaćaju takve tehnologije. Danas brojni poljoprivrednici imaju pozitivan razvoj događaja i to ih veseli.

Poljoprivreda je još uvijek “borba” između čovjeka i zemlje

Ako se gleda misaoni aspekt, još ćemo malo pričekati da čovjeka potpuno zamijeni stroj. To je već pitanje umjetne inteligencije, tako da je neizostavan faktor u poljoprivredi – čovjek. Ali sada imamo veliku pomoć. Dronovi su samo jedan od alata s kojima možemo vidjeti precizno biljke u proizvodnji. Postiže se rezolucija do 3 milimetra pa se i uvjetno može predvidjeti i pojava korova, bolesti te štetnika na biljci. Oni dronovi koji su opremljeni s multispektralnom, termalnom i NDVI kamerom su posebno korisni. Pomoću njih se može vidjeti koliko vode i hranjiva treba biljci. Kombinacijom senzora drona i s traktora te satelitskih snimki i karata, dobiva se cjelokupna slika na određenoj parceli. Potom, nakon tumačenja slika ili pojava daju se tehnološka rješenja.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva prošle je godine krenulo s dijeljenjem elektroničke digitalne iskaznice s certifikatom s kojom se sada šalju svi potrebiti zahtjevi poljoprivrednika na Agenciju za plaćanja te ostale institucije. Sve je to danas u digitalnom obliku. Agro net te čitav niz drugih sustava služe da bi se ovakvi poslovi, s kojima poljoprivrednici komuniciraju i rješavaju s MPiŠ, u digitalnom smislu mogli potpisati digitalnom iskaznicom. To uvelike pojednostavljuje proceduru, štedi se vrijeme i smanjuje se gužva. Sada se već 30% korisnika koristi ovim sustavom. Iduće godine, dok i ostali preuzmu digitalne iskaznice, bit će tu i ostalih 70%”, dodao je Alojzije Jerković.

Moge poljoprivrednike zanima da li ova high-tech oprema skupa

Ništa nije jeftino, no primjena i konačni benifit pametne poljoprivrede u svakom slučaju pokazuje vrlo brzo svoju isplativost. Jednostavniji sustavi imaju isplativost u prvih 12 mjeseci, ako se gleda ušteda kojom se izbjegavaju dupli prohodi i preklapanja prohoda. Investicije koje se kreću red veličine 10.000 do 15.000 kuna već se isplate u prvoj godini.

“U budućnosti se govori o velikom razvoju autonomnih strojeva. Oni već sada postoje. Prskalice, sijačice, strojevi za obradu zemljišta… No za takve tehnologije potrebno je stvoriti zakonski okvir za siguran rad. Trenutno zakonodavni sustavi o sigurnosti pojedinih država nisu još stvorili okvire za takove tehnologije, ali kreće se prema naprijed. Kod nas u Hrvatskoj tehnologije se zahvaljujući ISO-BUS sustavu umrežuju između traktora, sijačica, prskalica i kombajna. Zahvaljujući podršci vlastitih baznih stanica tvrtke Jerković d.o.o. za preciznost do 2 centimetra razvija se vrlo povoljno. Ovakav iskorak na tržištu gdje smo investirali u razvoj vlastite mreže baznih stanica govori sam za sebe o ozbiljnosti nastupa na tržištu. Osim odlične pokrivenosti signalom, cijena signala je izuzetno atraktivna i imamo sve više pretplatnika”, rekao je Alojzije Jerković.

kombajn - polje kukuruza - jerković d.o.o. - 2021.

Uređaji s kojima se radi na strojevima nisu komplicirani

Uz kratku edukaciju sve ide bez problema. Ako se radi o složenijem sustavu u kojem je uključen pravac, varijabilna sjetva, sekcijska sjetva, prskalica, raspodjeljivač mineralnog gnojiva, žetva, satelitske snimke, snimke dronova, obrada podataka, tada takav pristup treba biti podržan s programom i s vrlo educiranim i iskusnim kadrovima. Dakako treba motivirati i ljude da se okrenu modernijoj poljoprivredi.

Ministarstvo već ima plan razvoja poljoprivrede do 2025. godine. Svakako je važna i prezentacija te edukacija tvrtki koje se bave prodajom na tržištu. S informacijama o preciznoj poljoprivredi te prenošenjem svih informacija, saznanja te iskustava o benefitu koji se postižu takvom primjenom u poljoprivredi, mogu uvelike motivirati poljoprivrednike.

Kakva će biti naša poljoprivreda i kakvu ćemo hranu jesti kada zemlju oplemenimo pametnim strojevima?

Produktivnost, noviteti, dovoljne količine, ponekad i viškovi proizvodnje hrane… Nameće se kao pitanje je li hrana jednako kvalitetna ili bolja? Na nedavnim sastancima u europskim krugovima proizvođača poljoprivredne mehanizacije često je tema kvaliteta i kvantiteta hrane koja se proizvodi i konzumira. Za kratki pojam koji je u trendu – Hybrid poljoprivreda (moderna, precizna poljoprivreda) – smatra se ovo objašnjenje: Proizvesti dovoljno hrane, ali više kvalitete koja ima sljedivost od polja do stola.

Da svako tko je kupuje i konzumira pa na kraju i plaća nešto više, da bude siguran da je bolja. Cjelokupna digitalizacija, pametna i precizna poljoprivreda, nove tehnologije te nova saznanja – imaju zadatak da tome doprinesu. Stoga Hrvatska poljoprivreda ima svjetlu budućnost, jer ima čudo mladih, talentiranih i sposobnih ljudi spremnih da to provedu. Više doznajte na mrežnim stranicama na adresi jerkovic.hr.

Tagged