holistic green airport - projekt olga - 2021.

Holistic Green Airport – prilika za inovacije u pametnoj i održivoj mobilnosti

Europska komisija odobrila je novi projekt za smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora na okoliš, a zove se hOListic Green Airport (OLGA). Projekt se temelji na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. godine. Projekt će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani zračne luke, tzv. Airside i Landside, uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom.

Ova rješenja podupiru nastojanja Europske unije u postizanju ugljične neutralnosti i imaju za cilj poboljšanje kvalitete života. Kao potporu Europskom zelenom planu (EU Green Deal), EU će financirati nekoliko projekata kako bi se olakšao prijelaz na opremu s niskim udjelom ugljika te tako smanjio utjecaj na klimatske promjene.


Jedan od projekata koji će aktivno doprinijeti ovom strateškom cilju je projekt OLGA. Stavljajući naglasak na povećanje ekološke učinkovitosti u zračnim lukama počevši od letačkih, putničkih i teretnih operacija iz perspektive šire zajednice, projekt OLGA osigurat će nadogradnju i primjenjivost inovativnih mjera u ovom gospodarskom segmentu diljem EU.

U projekt Holistic Green Airport uključene su četiri međunarodne zračne luke

To su Charles de Gaulle u Parizu, Malpensa u Milanu, Zagreb i Cluj, a daljnji razvoj rezultata projekta osigurat će Vijeće zračnih luka. Dodajmo da je to Vijeće ili Airport Regions Council (ARC) udruženja gradova i regija na čijim područjima se nalaze međunarodne zračne luke. Nadalje, projekt OLGA povezat će se s drugim projektima i inicijativama koje financira EU, a koje su usmjerene na zeleno zrakoplovstvo. Na taj način će potaknuti Europu kao pionira u pametnoj i održivoj mobilnosti.

Projekt OLGA okuplja 57 partnera i povezanih subjekata, a to je raznolik konzorcij s visokom razinom iskustva i stručnosti. U projektu je pridruženo puno velikih i manjih zračnih luka, zračnih prijevoznika i zrakoplovne industrije. No, tu je i javna vlast, istraživači te inovativna mala i srednja poduzeća s fokusom na ekološki učinak.

Holistički pristup smanjenju štetnih utjecaja zrakoplovstva na okoliš

U razdoblju od 60 mjeseci partneri u OLGA projektu nastojat će pronaći rješenja za smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora na okoliš. Proračun projekta je 34 milijuna eura, od čega će 25 milijuna eura osigurati Europska komisija.

Očekuje se da će projekt OLGA vrlo brzo doprinijeti mjerljivom napretku. Time će se ubrzati iskoristivost rezultata inovacija. A inovacije iz projekta OLGA dovest će do smanjenja CO2, poboljšanja kvalitete zraka i očuvanja bioraznolikosti. Naranovo, uz uključenje cijelog lanca subjekata zrakoplovnog sektora. Rezultati OLGA-e dodatno će generirati pozitivne društvene, ekološke i ekonomske učinke na lokalnoj, nacionalnoj, kao i na razini EU-a. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Zračne luke Zagreb na adresi zagreb-airport.hr.

Tagged