gordan kolak :: niskopodni tramvaj končar tmk 2300 lt :: innotrans berlin 2022

Grupa Končar na sajmu InnoTrans u Berlinu predstavila niskopodni električni tramvaj

Grupa KONČAR je na sajmu InnoTrans 2022 predstavila svoja najnovija visokotehnološka rješenja u tračničkom prijevozu, među kojima se posebno istaknuo niskopodni tramvaj model TMK 2300 LT, koji će po završetku sajma biti isporučen kupcu u Latviji. Riječ je o najvećem svjetskom sajmu transportne industrije i tehnologije te najvažnijem za sektor tračničkog prijevoza i željezničke infrastrukture.

Ove godine od 20. do 23. rujna na prostoru od 200.000 kvadratnih metara izlagalo je 2830 izlagača iz 60 zemalja. A u sklopu tehnološkog sajma InnoTrans 2022 kojeg je posjetilo više od 150.000 posjetitelja održano je čak 250 svjetskih premijera. Kao vodeći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u sektoru elektroenergetike i tračničkog prijevoza, KONČAR na sajmu InnoTrans Hrvatsku predstavlja još od 2004. godine. A tamo tvrtka promiče domaću industriju i pruža izniman doprinos nacionalnoj konkurentnosti.

Nakon vlaka Končar predstavlja i niskopodni tramvaj

Nakon što je predstavio niskopodni tramvaj za Grad Zagreb TMK 2200 2008. godine, niskopodni vlak EMV 6 112 2010. godine te dizelsko-električni vlak DMV 7 023 2016. godine, KONČAR je ove godine na vanjskom izložbenom prostoru prikazao još jedan reprezentativni proizvod, nastao isključivo vlastitim razvojem, znanjem, alatima i tehnološkim rješenjima. To je niskopodni tramvaj TMK 2300 LT dug 21 metar, namijenjen latvijskom kupcu Liepājas Tramvajs.

Riječ je o trinaestom od ukupno 14 niskopodnih tramvaja koje će tvrtka prema sklopljenim ugovorima isporučiti za grad Liepāju. Tvrtka je dosad isporučila već 12 ugovorenih tramvaja, dok će preostala dva biti isporučena ove godine. Zanimljivo, Latvija je osigurala čak 80% sredstava iz EU fondova, u sklopu programa Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja. A odabir KONČAREVIH tramvaja dodatno potvrđuju aktualnost i pouzdanost hrvatskih rješenja za prijevoz putnika u gradskom i željezničkom prometu.

Ovom prigodom Grupa je nastupila je na dvije lokacije sajma

Društva koja su predstavljala Grupu su Električna vozila, Inženjering, Generatori i motori, Institut za elektrotehniku i Elektronika i informatika. Osim tramvaja izloženog na vanjskom prostoru KONČAR je na svom unutarnjem prostoru veličine 87 kvadrata izložio motor za niskopodni vlak snage 525 kW, napona 1000 V i težine 1250 kilograma. Više o tvrtci doznajte na mrežnim stranicama na adresi koncar.hr.

“Biti dijelom najvećeg svjetskog sajma transportne industrije i tehnologije dodatna je potvrda naših napora da stvaramo globalno prepoznate proizvode visoke kvalitete. Tako jačamo i hrvatsku industriju i to posebice na području visoke tehnologije. Ponosni smo što upravo na ovoj pozornici možemo predstaviti svoj niskopodni električni tramvaj namijenjen važnom europskom kupcu. Već smo u dugogodišnjoj kvalitetnoj i uspješnoj suradnji sa zagrebačkim ZET-om potvrdili da posjedujemo potrebnu viziju, stručnost i alate za provedbu inicijative o zelenoj i održivoj mobilnosti. Stoga očekujemo daljnji razvoj elektrifikacije javnog prijevoza. Ali očekujemo i prilike za nove suradnje na europskom tržištu”, rekao je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

VIDEO: KONČAR Rail solutions for Croatia

Tagged