subway logo 2020

Godišnji rezultati lanca brze prehrane Subway u Hrvatskoj za 2019. godinu

SUBWAY Hrvatska 2019. godinu je završio s pozitivnim poslovnim rezultatima – povećanje prodaje od 7 % prati povećanje broja gostiju od 6 %. Subway je značajno promijenio svoj jelovnik i uveo više od 20 novih sastojaka u kolovozu 2019. godine, što može biti razlog povećanja prodaje za 9 % u zadnjem tromjesečju.

“Svi su pokazatelji porasli, uključujući bruto dobit za 9 %, osim iznosa prosječnog računa. To pokazuje da smo održali cijene na istoj razini i da je do rasta došlo uslijed povećanog broja gostiju”, rekao je direktor za regiju srednje i istočne Europe Martin Princ. Princ je odgovoran za 12 tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, a da dodamo, u Europi Subway ima preko 5500 restorana u 35 država.

Lanac restorana brze prehrane Subway ponovno je ušao na tržište otkada je Hrvatska pristupila Europskoj unij, a Martin Princ navodi da vidi mogućnost izgradnje restorana lanca Subway na mnogim lokacijama: “To je značajno pojednostavilo uvoz naših proizvoda i krajnje troškove hrane. To je važno za profitabilnost vlasnika naših franšiza i održivost naših restorana.”

Društvo Subway planira izmjene jelovnika u rano proljeće

Lanac restorana šokirao je svoje goste u kolovozu 2019. godine velikim izmjenama jelovnika. Po prvi puta otkada je ušlo na tržište srednje i istočne Europe, društvo Subway odlučilo se za obnovu jelovnika i uvelo je više od 20 novih sastojaka. S obzirom na to da je ukupan broj sastojaka oko 60, riječ je o ogromnom udjelu. Naravno, brend je s popisa sastojaka morao ukloniti druge sastojke, što je dovelo do zanimljivih komentara na društvenim mrežama.

“Uklonili smo falafel i mnogo je ljudi na to reagiralo. Naš je odgovor bio – ispričavamo se – no umjesto toga uveli smo četiri nova veganska proizvoda. To je bio čvrst argument”, komentirao je Martin Princ.

Sada se brend nalazi pred drugim velikim korakom. Procjena rezultata prodaje sastojaka i priprema za novi razvoj jelovnika. To je u planu za rano proljeće. Subway će svoju odluku temeljiti uglavnom na rezultatima prodaje, no pitat će i vlasnike franšiza kako oni gledaju na sastojke.

“Znamo koliki udio na tržištu zauzimaju različiti proizvodi, no također želimo čuti što vlasnici naših franšiza misle o njima. I oni imaju priliku iskazati svoje mišljenje o tome koje proizvode žele vidjeti na budućem jelovniku”, rekao je Martin Princ.

Društvo Subway planira biti “zelenije” u 2020. godini

Predstavnici društva Subway potvrđuju da im je potrebno određeno vrijeme da promisle o svojem pristupu društveno odgovornom poslovanju. To objašnjava zašto im je za donošenje određenih odluka bilo potrebno više vremena nego konkurenciji na tržištu. Regija srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, nadahnuće je pronašla u postupcima brenda Subway u zapadnoj Europi te će uskoro tražiti od gostiju da se odluče odbiti plastične poklopce i slamke uz svoje točeno piće.

A brend ne želi stati samo na tome. Od 2017. godine Subway obučava osoblje restorana da gostima daje papirnate vrećice samo na zahtjev, a daju im se ubrusi od recikliranog materijala i zdjele za salatu od reciklirane plastike. Subway također traži alternativu svoj plastičnoj ambalaži te razmatra uvođenje pladnjeva za salatu i dostavu hrane od papira.

Regionalni direktor društva Subway, Justin Goes, iz sjedišta u Amsterdamu, jasno naglašava stav brenda: “Jasno nam je da naš napredak i uspjeh sa sobom nose i povećanje odgovornosti. Vrijeme je da jasno obznanimo kako planiramo biti odgovorniji. Priznajemo da moramo smanjiti svoj utjecaj na širi okoliš, korak po korak. Naše goste zanima ponaša li se društvo odgovorno prije nego što kupe njegove proizvode. Zbog toga se ne ustručavamo uključiti ih u svoju inicijativu.”


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -