geoscan 101 bespilotni avion / msan 2018

Geoscanovi dronovi za upravljanje i zaštitu javnih i privatnih dobara

Zamislite tehnologiju pomoću koje vatrogasci na terenu mogu u živo iz zraka pratiti vatrenu liniju i na vrijeme pregrupirati snage ili pomoću koje pogranična policija može za manje od sat vremena prekontrolirati 100-tinjak kilometara državne granice na teško pristupačnom terenu. Ili još bolje, tehnologiju pomoću koje HGSS može u roku od 30-tak minuta locirati unesrećene i pokrenuti akciju spašavanja. Odnedavno ova je tehnologija postala dostupna svim profesionalnim korisnicima kao i zaljubljenicima u bespilotno letenje na području cijele naše regije. Vodeći ljudi ruske tvrtke Geoscan Ltd. i M SAN Grupe potpisali su ugovor o regionalnoj distribuciji visokospecijaliziranih Geoscanovih bespilotnih letjelica za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovina, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kosova.

Geoscanovi dronovi namijenjeni su profesionalnim korisnicima s područja upravljanja i zaštite javnih i privatnih dobara kao što su: vatrogasna zaštita i spašavanje, agronomija, šumarstvo i vodnog upravljanje, urbanizam, građevinarstvo, geodezija i katastarska izmjera te energetika i rudarstvo.

Zahvaljujući autonomiji leta do tri sata, mogućnosti snimanja površina čak do 22 km2 (2.200 ha) u jednom letu te pružanja izravnog pogleda u stvarnom vremenu na površine nad kojima se kreću Geoskenove letjelice omogućavaju potpuno nove načine rada. Od uživo praćenja vatrenih linija na požarištima ili direktnog osmatranja štićenih područja državnih granica, preko urbanog 3D planiranja i procijene energetske učinkovitosti zgrada, do detekcije skrivenih vodenih tokova ili otkrivanja razvoja i širenja biljnih nametnika.

“Kroz razgovore s profesionalnim korisnicima: geodetima, prostornim planerima, građevincima, agronomima kao i s vlasnicima odnosno upraviteljima poljoprivrednih zemljišta i šumskih površina, uočili smo rastuću potrebu za korištenjem bespilotnih letjelica visoke autonomije. Uz potrebu za što duljim vremenom leta, profesionalci su izrazili potrebu za uređajima sa što jednostavnijim sustavom upravljanja, a istovremeno opremljenima snažnom softverskom podrškom za obradu prikupljenih podataka”, rekao je Žarko Kruljac, član uprave M SAN Grupe.

I upravo Geoscan 201 zadovoljava navedene potrebe. Visoko automatiziran sustav drona Geoscan 201 omogućava jednostavno upravljanje letjelicom, bez potrebe posjedovanja pilotskih vještina, u kombinaciji sa snažnim sustavom za precizno fotografiranje površina do rezolucije od 3 cm po pixelu i dugim letnim vremenom od 3 sata u komadu. Visoka rezolucija fotografiranja 3 cm – 10 cm po pixelu omogućava stvaranje vrlo preciznih ortofoto mapa te detaljnih 3D modela tla i građevina.

Modeli Geoscan 101 i Geoscan 201 su bespilotni avioni s rasponom krila od 2,22m, letnom brzinom od 64 do 130 km/h, maksimalnim doletom do 210 km, maksimalnom visinom leta do 4.000 m, tolerancijom na udare vjetra do 12 m/s i mogućnosti rada pri temperaturama od -20 do +40 stupnjeva celzijusa.

Za razliku od bespilotnih avionskih modela 101 i 201, Geoscan 401 je kvadrikopter s dimenzijama 150x150x43 cm (sklopljen 70x25x20 cm), letnom brzinom 0-50 km/h, maksimalnim doletom do 24 km, maksimalnom visinom leta do 500 m, tolerancijom na udare vjetra do 10 m/s i jednakim radnim temperaturnim rasponom od -20 do +40 stupnjeva. Specifičnosti modela 401 su: automatsko izvođenje svih faza leta počevši od vertikalnog polijetanja do slijetanja te potpuna kontrola žiroskopski stabilizirane Full HD kamere što korisnicima omogućava snimanje i izradu iznimno preciznih 3D modela fotografiranih objekata i površina.

U paketu opreme svakog od Geoscan dronova dolazi i zemaljska kontrolna stanica opremljena softverom za planiranje letova i kontrolu drona te predinstaliranom demo verzijom jednog od softvera za ortofoto i 3D obradu snimljenih fotografija: Sputnik–GIS ili Agisoft Photoscan.

Geoscan dronove moguće je kupiti u više različitih inačica: base, agro, agrogeo, geodesy, geophysics ili video.

“Uvođenje Geoscan proizvoda u naš distributivni portfolio logičan je korak u daljnjem pozicioniranju M SAN Grupe d.d. na sve značajnijem tržištu dronova, pozicioniranju koji smo započeli još 2014. godine kroz odluku o investiranju u proizvodnju vlastitih dronova u okviru našeg brenda MS. Prošle smo godine naše prisustvo na ovom iznimno uzbudljivom tržištu proširili kroz regionalne distributivne ugovore s dva vrhunska brenda dronova: DJI i Yuneec. Otvaranjem suradnje s Geoscanom želimo i profesionalnim korisnicima osigurati pristup ovim najmodernijim tehnologijama koje će im osigurati pravovremene i točne informacije s terena”, zaključio je Žarko Kruljac.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -