sport - biciklizam - 2022.

Europljanima nedostaje sport i njegovo praćenje uživo – alternativu pronalaze u tjelovježbi

Sportske spektakle, ali i sport općenito, u 2022. godini će usprkos mogućim restrikcijama vezanim uz pandemiju koronavirusa, uživo pratiti 60% više obožavatelja nego prošle godine. To je pokazalo istraživanje u kojem je sudjelovalo preko 10.000 Europljana, a napravio ga je Mastercard Sport Economy Index.


Istraživanje je pokazalo da više od dvije trećine ispitanika, njih 67%, u ovoj godini planira gledati bar jedan sportski događaj uživo. To je veliko povećanje u odnosu na 42% koliko ih je to učinilo tijekom 2021. godine. Pritom su nogomet, košarka i tenis najpopularniji izbori. No, kako je čak polovica ispitanika istaknula da su pronašli novi sport koji će pratiti tijekom pandemije, “otvorena su vrata” novim favoritima poput esporta.

Europljani postaju fizički sve aktivniji

Ovakvi rezultati dolaze nakon brojnih restrikcija u svijetu sporta, uslijed kojih je navijačima onemogućeno prisustvovanje sportskim događajima uživo. Upravo zato je fizička aktivnost postala popularna alternativa. Tako preko polovice Europljana, njih 51%, sada više vremena provodi u tjelovježbi nego prije pandemije. A 60% njih radije to čini doma ili na otvorenom nego u teretani.

Prema analizi koju donosi Mastercard Economics Institute na temelju agregiranih i anonimnih prodajnih aktivnosti u mreži Mastercarda, potrošnja na opremu i usluge za biciklizam, tenis i golf – sportove koji su u skladu s pravilima društvenog distanciranja – premašila je razinu potrošnje prije pandemije. Kada se usporedi druga polovica 2021. s istim razdobljem prije pandemije (2019.), saznajemo da je potrošnja na biciklizam porasla više od jedne trećine. Ona na tenis za gotovo trećinu, dok je potrošnja za golf veća za otprilike jednu petinu.

Na sport i sportsku opremu trošili smo više, a vraća se i optimizam

Naime, potrošnja na sportsku opremu, usluge i iskustva narasla je za 2,5% u 2021. u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, Također, maloprodaja opreme kao što su palice za golf, teniske loptice ili bicikli porasla je za čak 14,6%.

Za mnoge ispitanike se strast prema sportu ne može zadovoljiti gledanjem na televiziji. Četiri od njih deset gubi interes za sport kada ne mogu osobno prisustvovati utakmicama ili natjecanjima. A na vrhu popisa onoga što im nedostaje kada su stadioni zatvoreni je atmosfera i druženje. Postoji nada potrošača da će sljedećih 12 mjeseci sa sobom donijeti i više prilika za putovanja. A trećina Europljana planira otići na sportski odmor u 2022. godine.

Skijanje čini temelj europskog sektora sportskog turizma, s 34% ispitanika koji se ove godine spremaju posjetiti snježne vrhove kontinenta. Prošle godine, kako su se skijaške staze postupno ponovno otvarale u proljeće i jesen, Austrija, Francuska, Italija i Švicarska uživale su u potrošnji međunarodnih posjetitelja. Dodajmo da je ona premašila razine prije pandemije. Iako promjenjive restrikcije i dalje utječu na sektor, očigledna je želja Europljana da se vrate na skijaške staze. Više doznajte na mrežnim stranicama na adresi mastercardservices.com.

Tagged