zagrebačka panorama - gradska četvrt trnje, zagreb / ožujak 2021.

Epidemija koronavirusa prepolovila broj oglasa za posao u prodaji i turizmu

Prije godinu dana, točnije 13. ožujka 2020., počela je epidemija koronavirusa. Hrvatski premijer Andrej Plenković stao je pred novinare na konferenciji za medije i obznanio kako “od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna u osnovnim i srednjim školama te fakultetima”. U tom trenutku nismo niti slutili da će se ta dva tjedna pretvoriti u mukotrpnih godinu dana borbe protiv dotad nepoznatog koronavirusa.

Unatoč tome što su nam mjere za suzbijanje epidemije među blažima u Europi, epidemija koronavirusa je snažno utjecala na većinu grana u gospodarstvu, posebice na turizam i ugostiteljstvo. A to potvrđuju i podaci kojima raspolaže portal MojPosao.


Usporedbom brojki vidimo kako je u siječnju 2020. godine zabilježen minimalni pad ukupnog broja oglasa u odnosu na 2019. U veljači je pad porastao na 10%, a već u ožujku je potražnja za radom doživjela pad od 44% u usporedbi s prethodnom godinom. Tržište rada dno je dosegnulo u travnju, u jeku najžešćeg lockdowna, kada je objavljeno čak 71% manje oglasa nego u istom razdoblju godinu prije.

Krajem mjeseca, a posebice u svibnju i lipnju, zahvaljujući popuštanju mjera i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, gospodarstvo se počinje buditi. Broj natječaja za posao rasti i taj trend je nastavljen tijekom ljetne turističke sezone. Na jesen, kao posljedica pojave novog vala koronavirusa te pooštravanja epidemioloških mjera, dolazi do novog, ovog puta djelomičnog, zatvaranja gospodarstva i ponovnog značajnijeg pada potražnje za radnom snagom. Pad je nastavljen sve do kraja prošle, ali i početka nove godine.

U veljači se tržišta rada oporavilo, a u ožujku je broj objavljenih natječaja za posao premašio brojke iz prethodne godine

Najveći pad potražnje za radnom snagom zabilježen je u sektoru turizma, gdje je objavljeno čak 57% manje oglasa za posao nego godinu ranije. Pad je velik u ljudskim resursima (-55%) te u kategoriji Briga o ljepoti i sport (-53%). U oglasima najbrojnijoj kategoriji Prodaja i trgovina objavljeno je upola manje oglasa u odnosu na 2019. godinu (-50%).

S druge strane spektra, iako malobrojne, nalaze se kategorije zanimanja u kojima je zabilježen rast potražnje za radnicima. To su Obrazovanje i znanost (+30% u odnosu na 2019.), Zdravstvo, socijalni rad (+26%), Skrb o djeci i starijima (+22%) te Graditeljstvo, geodezija, geologija (+19%).

Kako je počela 2021. godina?

Na portalu MojPosao je od početka 2021. godine objavljeno gotovo 10.000 oglasa za slobodna radna mjesta. Iako je veliki broj, to je ipak 13% manje nego prošle godine. Tijekom prva dva i pol mjeseca 2020. broj objavljenih oglasa bio je za svega 9% manje nego godinu prije. Ako tome pridodamo ovogodišnji pad od 13% u odnosu na prošlu godinu, dolazimo do zaključka kako je u svega dvije godine s tržišta rada nestala petina oglasa za posao.

Promatrano po mjesecima u odnosu na prošlu godinu, situacija ipak izgleda nešto bolje. U siječnju 2021. se bilježi pad broja oglasa od 33%, a u veljači je pad smanjen na 6%. Trenutačno, u prva dva tjedna ožujka (dok još prošle godine nije bilo lockdowna), bilježi se rast potražnje za radnicima od 12%!

Epidemija koronavirusa je napravila to da se kategorije zanimanja ne nalaze u istoj situaciji

U najbrojnijim kategorijama poput turizma i prodaje još uvijek je primjetan pad u ukupnom broju oglasa (-16% prodaja, -15% turizam). U siječnju je situacija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo bila vrlo alarmantna. Pad potražnje za radom iznosio je visokih 81% odnosu na 2019. godinu.

Međutim, s popuštanjem mjera i dolaskom proljeća, kao i cjepiva protiv koronavirusa, primjećujemo iskorak u pozitivnom smjeru. U veljači je pad sveden na 33%, a u ožujku na svega 15% u odnosu na ožujak prošle godine. Gledajući samo prva dva tjedna ožujka, broj objavljenih oglasa je gotovo identičan kao i lani. Sličan trend primjećuje se i u Prodaji i trgovini. U siječnju je pad broja oglasa u toj kategoriji iznosio 45%, u veljači je smanjen na 30%. U prva dva tjedna ožujka taj postotak prepolovljen i trenutni pad broja objavljenih natječaja za posao iznosi 16%.

Tagged