eit health logo 2020

EIT Health podupire inovativne startup tvrtke iz Europe s preko milijun eura

Cilj godišnjeg poziva za inovacije RIS-a – EIT Health RIS Innovation Call EIT Health – je podržati zdravstvene inovacije koje se razvijaju u istraživačkim timovima smještenim u naprednijim regijama Srednje, Istočne i Južne Europe, uključujući obećavajuća hrvatska start-up poduzeća. U posljednje dvije godine odobreno je financiranje za šest start-upova iz Rumunjske i Slovenije, tri iz Italije, Portugala i Hrvatske te jedan iz Estonije, Slovačke, Grčke, Češke, Latvije i Litve.

U natječaju svaki odabrani projekt dobiva bespovratna sredstva, mogućnosti dobivanja mentorstva i pronalaženja partnera te pristup mreži elitnih zdravstvenih dionika u Europi kako bi im pomogao u razvoju njihovih inovativnih rješenja.

Dok je 33% odobrenih projekata u 2019. godini bilo usredotočeno na tehnologiju velikih podataka, rješenja u oblaku (cloud), mobilne aplikacije i platforme, njihov se broj u 2020. godini povećao na gotovo 40%. Ta tendencija ide u korak s globalnim trendom, budući da pružatelji zdravstvenih usluga stvaraju ogromnu količinu podataka svaki dan postoji velika potreba za pronalaženjem rješenja koja su u stanju analizirati i protumačiti ove podatke što je još važnije u vrijeme pandemije.

2019. godine polovica odobrenih timova razvila je nova zdravstvena rješenja kao što su flasteri za liječenje psorijaze ili aktivni sustav 3D kulture stanica za primarne hepatocite.

Zdravstveni sustavi i zdravstveni radnici širom svijeta ove su se godine morali suočiti s vrlo ozbiljnim izazovima zbog pandemije koronavirusa te se tom izazovu nažalost ne nazire kraj. Zbog toga je sada još važnije podržati nove, pionirske i revolucionarne zdravstvene inicijative koje pružaju nova rješenja i mogu olakšati život pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja, a proces ozdravljenja učiniti učinkovitijim. Cilj nam je podržati sljedeću generaciju inovatora u uspostavljanju novih tvrtki koje se razvijaju u zdravstvu”, rekla je Monika Toth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Projekti odobreni u Hrvatskoj

  • KneEMG – uređaj je koji daje povratne biološke informacije, osmišljen kako bi pomogao ljudima da izbjegnu ozljede koljena i posljedičnu atrofiju određenih mišića nogu. Uređaj mjeri signale iz više mišića u koljenu i vrši analizu za procjenu mišićne aktivnosti i zamora mišića u stvarnom vremenu. Korisnik odmah dobiva povratne informacije o tome je li vježba izvedena pravilno. Uređaj podržava infrastruktura u oblaku i ona osobi (primjerice, liječniku) koja daljinski nadzire ispitanika omogućuje pružati uputa o potrebnim promjenama u načinu ili režimu treninga.
  • COM2LLD – uređaj je namijenjen sprječavanju razvoja mišićno-koštanih problema u ljudi s odstupanjem u duljini nogu (LLD). Statistički podaci ukazuju na to da do 90% stanovništva pati od odstupanja u duljini nogu, a to prema jednom ispitivanju svaku zemlju EU-a u prosjeku košta milijardu eura za troškove liječenja i radnih sati. COM2LLD je vizualni uređaj koji mjeri cjelovito držanje tijela dok prati ciljane anatomske točke kako bi se odredio centar tjelesne mase. Obradom podataka softver pomaže pacijentima da isprave držanje na način da obje noge budu podjednako opterećene.
  • Beskontaktno sučelje za kiruršku dijagnostiku – Sustav s 3D hardverskim senzorom koji će omogućiti kirurzima beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije. Riječ je o konceptu kirurgije koji se temelji na tehnologiji digitalne slike. Kirurzima omogućuje predoperativno planiranje i preciznu navigaciju kiorurškim instrumentima tijekom operacije.

Start-up tvrtke mogu se prijaviti na natjecanje ako ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • dio su partnerstva koje se sastoji od poslovnog partnera (obavezno) i najmanje 1 aktera (akademski partner ili istraživačka ustanova / zdravstvena ustanova);
  • vodeći partner trebao bi imati registriranu podružnicu u regiji NUT2 gdje se nalazi jedan od EIT Health HUB-ova;
  • završen IML 2 (Ideja) i započet IML 3 (Dokaz koncepta) u barem 2 od 4 domene;

Ukratko o EIT Health

EIT Health je neprofitna organizacija i jedna od najvećih europskih javno – privatnih partnerstava na području zdravstvenih inovacija. EIT Health, koji okuplja oko 150 partnera, jedinstvena je europska mreža vrhunskih kompanija, sveučilišta, istraživačkih i razvojnih centara, kao i bolnica i instituta. Uloga EIT Health-a je izgraditi ekosustav koji omogućava razvoj zdravstvene skrbi za budućnost kako bi europski građani mogli živjeti dulje i zdravije.

EIT Health nadograđuje vještine zdravstvenih radnika diljem Europe, ulažući u najbolje talente Europe, i olakšava komercijalizaciju inovativnih zdravstvenih proizvoda / rješenja u EU. EIT Health je jedna od najvećih javno financiranih zdravstvenih inicijativa, a podržava je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), kao tijelo Europske unije.

EIT Health je u Hrvatskoj zastupljen putem Sveučilišta u Zagrebu koje je EIT Health Hub za Hrvatsku, a za više informacija posjetite njihovu mrežnu stranicu na adresi eithealth.eu.

Više o EIT Health RIS Innovation Call

EIT Health RIS Innovation Call je podržao 30 europskih konzorcija zdravstvenih inovatora od 2019. do 2020. godine iz naprednijih europskih regija. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, program se nastavio ove godine s ciljem financiranja kvalitetnih, snažnih i uravnoteženih projekata lokalnih akademskih institucija i istraživačkih timova. Svaki od ovih projekata je dobio do 75.000 eura za daljnji razvoj proizvoda i rješenja.

Projekti će se razvijati u suradnji s EIT Health Hub-ovima, lokalnim organizacijama koje podržavaju razvoj regionalnog ekosustava: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech zajednica u Rumunjskoj, Sveučilište u Portu u Portugalu, Ljubljanski univerzitetski inkubator u Sloveniji, Consorzio Arca u Italiji, Sveučilište u Zagrebu u Hrvatskoj, DEX inovacijski centar u Češkoj, Riga Stradins University u Latviji, Litvansko sveučilište zdravstvenih znanosti, Institute of Transdisciplinary u Mađarskoj, Hellas National Documentation u Grčkoj, Medicinsko sveučilište u Gdanjsku u Poljskoj, T-Systems u Slovačkoj i Tartu Biotechnology Park u Estoniji.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -