sberbank hrvatska - logotip - 2022.

ECB poručio da Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji “propada ili će vjerojatno propasti”

Sberbank Europe AG i njezine dvije podružnice u bankarskoj uniji – Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji – propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti. To je utvrdila Europska središnja banka. Također, ECB je utvrdila da u “bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću”.


Sberbank Europe AG i njezine podružnice “doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled”. Točnije, rat u Ukrajini je doveo do “pogoršanja likvidnosti i nema dostupnih mjera s realnom šansom za vraćanje ove pozicije na razini grupe u svakoj od njezinih podružnica unutar bankarske unije”.

Sberbank ima pokrivene svote do 100.000 eura po deponentu

Ovu zaštitu osiguravaju sustavi jamstva depozita koji postoje u Austriji, uključujući njemačku podružnicu banke za Hrvatsku i Sloveniju. Procjena Europske centralne banke odnose se na tri subjekta pod izravnim nadzorom ECB-a. to su Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji te podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije. Dodajmo da je njezin većinski dioničar Ruska Federacija s 50% plus jednom dionicom s pravom glasa. Banka ima podružnice u Bosni i Hercegovini (i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj), Češkoj, Mađarskoj i Srbiji. Dodajmo da je ECB tijekom cijelog procesa “koordinirao s nacionalnim nadležnim tijelima u tim jurisdikcijama”.

Priopćenje banke vezano za ograničavanje podizanja novca

Nepovoljna geopolitička situacija imala je brz i značajan utjecaj na poslovanje Sberbanke. Unatoč odličnim poslovnim rezultatima i stabilnom poslovanju, Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Zbog rezultirajućeg utjecaja na likvidnost, Hrvatska narodna banka donijela je Rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji istječe u utorak, 1. ožujka 2022. godine u 23:59:59 sati.

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna. Usluge mobilnog i internetskog bankarstva za građane i pravne osobe će tijekom moratorija biti nedostupne.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od 90% deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita

Banka ulaže sve napore kako bi se sačuvali svi depoziti, uključujući i one u vrijednosti iznad 100.000 eura. Također, trude se sačuvati i sva radna mjesta.  U suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i europskim regulatornim tijelima, Sberbank Hrvatska predano, intenzivno i odgovorno radi na rješavanju ove izvanredne i nenadane situacije, s krajnjim ciljem da se zaštite svi klijenti i zaposlenici, a poslovanje Banke čim prije nastavi bez poteškoća.

Sberbank Hrvatska izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije. Trudimo se prevladati izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije. Naš je cilj zaštititi klijente i zaposlenike, ali i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. Želimo posebno zahvaliti svim našim zaposlenicima i našim klijentima na razumijevanju u ovim trenucima izvanredne situacije uzrokovane vanjskim čimbenicima. Više informacije doznaje na mrežnim stranicama na adresi sberbank.hr.

Tagged