mirko mrakužić - dm hrvatska - 2020

DM potvrdio vodeću poziciju i ostvario promet od 2,25 milijardi kuna

DM je u poslovnoj godini 2019./2020. ostvario promet od 2,25 milijardi kuna rast, uz rast prometa od 1,96 posto. U protekloj poslovnoj godini tvrtka je uložila više od 33 milijuna kuna u modernizaciju sedam prodavaonica, otvorenje tri specijalizirana odjela bezreceptnih medicinskih proizvoda (OTC) te pokretanje dm online shopa.

Prema istraživanju agencije Ipsos, dm je prepoznat kao trgovački lanac koji je najbolje zaštitio zdravlje kupaca i djelatnika tijekom pandemije koronavirusa. Također, ispitanici smatraju kako dm najviše brine o potrebama svojih kupaca (38 posto) te najviše brine o svojim djelatnicima (64 posto).

“U godini u kojoj se cijela zajednica suočila s nepredvidivim uvjetima poslovanja, održali smo trend rasta prometa te smo zadržali povjerenje kupaca. Tijekom protekle poslovne godine naše prodavaonice svakog dana posjetilo je više od 79 tisuća kupaca. Rast prodaje zabilježili smo i u segmentu OTC proizvoda, i to u iznosu od 24,29 posto”, istaknuo je Mirko Mrakužić, direktor dm-a.Istraživanje agencije Ipsos pokazalo je kako kupci u dm-u najčešće kupuju proizvode za osobnu njegu i higijenu (63 posto), dekorativnu kozmetiku (48 posto) te proizvode za brigu o kućanstvu (34 posto).

Proizvode dm marke kupuje čak 95 posto ispitanika

S 30 linija i više od 5.600 proizvoda, dm marka u protekloj poslovnoj godini ostvarila je 31,3 posto udjela u ukupnom prometu. Ulogu vlastite marke u pozicioniranju tvrtke potvrđuju i rezultati online prodaje. Više od 90 posto svih online narudžbi uključivalo je barem jedan proizvod vlastite marke, a u web shopu najprodavaniji su proizvodi vlastitih marki kao što su babylove, dmBio i Balea.

“Uz trajno povlačenje jednokratnih plastičnih vrećica iz prodaje, nastavili smo razvijati održive proizvode dm marke s ciljem dodatnog smanjenja utjecaja poslovanja na okoliš. Tako danas nudimo čak 778 proizvoda dm marke koji nose oznaku bez mikroplastike. U prošloj poslovnoj godini razvili smo i kupcima predstavili Zelene etikete kojima su označeni svi održivi proizvodi, odnosno oni proizvodi koji imaju barem jedan održivi certifikat”, rekla je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga.

1,9 milijuna kuna pomoći za zdravstvene i obrazovne ustanove te udruge

Među podržanima su i Udruga Kolibrići, Institut Ruđer Bošković, KBC Sestre Milosrdnice te Javnu vatrogasnu postrojba Grada Zagreba.
U društveno odgovornom poslovanju dm je poseban fokus stavio na održivost te je nastavio s provedbom projekta Povećanjem energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije do rasta konkurentnosti društva Drogerie markt.Ukupna vrijednost projekta je 14.176.432,41 kuna, a projekt je u iznosu od 7.299.804,53 kuna sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt će omogućiti smanjenje potrošnje energije u Upravno – distributivnom centru i logističkom centru, smanjenje emisije CO2 te povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije.

160 prodavaonica u 61 gradu – zaposleno 1.592 djelatnice i djelatnika

Drogerie markt je jedina drogerija u Hrvatskoj s online web shopom. U poslovnoj godini 2020./2021. tvrtka planira uložiti 74 milijuna kuna u razvoj prodajne mreže, asortimana i web online shopa.

“Svjesni uloge djelatnica i djelatnika u uspjehu tvrtke, uz fokus na zaštitu zdravlja, nastavili smo ulagati u njihov razvoj. Uz prosječnu neto plaću u prodavaonicama u iznosu od 10.399,69 kuna, svim kolegicama i kolegama zahvalili smo na radu u izvanrednim okolnostima darovnom karticom u vrijednosti od 1.650 kuna te smo održali 98 dana edukacija u kojima je sudjelovalo više od 750 djelatnica i djelatnika”, rekla je Ana Fostač Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa.

Više o dm-u doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi dm.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -