cyber protection week - acronis global report - 2021.

Cyber Protection Week – slab pristup zaštiti podataka među IT korisnicima

Acronis, IT tvrtka specijalizirana za kibernetičku zaštitu, objavila je zaključke svog drugog godišnjeg istraživanja Cyber Protection Week. Ono je otkrilo opasno razilaženje između potrebe organizacija da čuvaju svoje podatke i neučinkovitih ulaganja koja su iste poduzele pokušavajući postići taj cilj.

Iako su tijekom 2020. godine organizacije nabavljale nove računalne sustave kako bi omogućile siguran udaljeni rad tijekom pandemije koronavirusa, te se investicije ne isplaćuju. Globalno istraživanje otkrilo je da 80% tvrtki istodobno koristi čak i do 10 rješenja za svoje potrebe zaštite podataka i kibernetičke sigurnosti. No, ipak više od polovice tih organizacija pretrpjelo je u neočekivan zastoj zbog gubitka podataka.

Godišnje istraživanje Cyber Protection Week tvrtke Acronis obuhvatilo je 4.400 IT korisnika i profesionalca u 22 zemlje s ukupno šest kontinenata. Ono je demantiralo mit da će jednostavno dodavanje dodatnih rješenja riješiti izazove kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka. Ne samo da investicija u veći broj rješenja nije donijela veću zaštitu, već je u brojnim slučajevima pokušaj upravljanja zaštitom kroz raznovrsna rješenja povećalo kompleksnost. Također, smanjilo je preglednost podataka IT odjelima, što je dodatno povećalo rizik.

“Ovogodišnje istraživanje Cyber Protection Week jasno pokazuje kako veći broj rješenja ne donosi veću zaštitu. Korištenje različitih alata za rješavanje pojedinih vrsta izloženosti su komplicirani, neučinkoviti, ali i skupi” rekao je Serguei Beloussov, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Acronis.

Pametni pristup je imati kibernetičku zaštitu koja objedinjuje zaštitu podataka, sigurnost i upravljanje krajnjim točkama

Što je problematika kompliciranija, među korisnicima i IT profesionalcima veći je i jaz u razumijevanju dostupnih mogućnosti i kibernetičke sigurnosti. To može dovesti do gubitka dragocjenog vremena, novca i sigurnosti.

 • 68% IT korisnika i 20% IT profesionalaca ne bi znalo jesu li njihovi podaci modificirani bez njihova znanja, jer rješenje koje koriste otežava utvrđivanje takve vrste neovlaštenih radnji.
 • 43% IT korisnika ne zna zaustavlja li njihov anti-malver prijetnje nultog dana jer njihovo rješenje ne čini te informacije lako dostupnima. Jednostavan pristup takvim podacima kibernetičke sigurnosti presudno je sigurnu zaštitu podataka.
 • (šokantnih) 10% IT stručnjaka ne zna podliježe li njihova organizacija propisima o privatnosti podataka. Ako oni koji su odgovorni za osiguravanje privatnosti podataka ne znaju da njihova organizacija podliježe ovim propisima, tad ne mogu ni provoditi strategije niti procjenjivati rješenja potrebna za sukladnost sa zahtjevima istih propisa. Takvo neznanje izlaže tvrtku riziku od novčanih kazni zbog potencijalnih kršenja zakona u 2021. godini.

Kod korisnika koji koriste više rješenja za rješavanje kibernertičko – sigurnosnih potreba, nedostatak transparentnosti u takvim informacijama samo pogoršava stvar

Ne samo da se moraju sjetiti koje rješenje pruža određenu podatkovnu točku, oni se neprestano prebacuju između konzola kako bi pronašli potrebne detalje. To dovodi do neučinkovitosti i propuštenih uvida.
Acronis je odavno prepoznao izazove troškova, učinkovitosti i sigurnosti koji proizlaze iz uporabe više rješenja. Zbog toga je tvrtka pionir na području kibernetičke zaštite.

Ona integrira vrhunsku kibernetičku sigurnost i najbolji sustav sigurnosnih kopija te upravljanje krajnjim točkama u jednom rješenju. Upravljani pružatelji usluga svoje IT usluge mogu graditi na Acronis Cyber Protect Cloudu. Tvrtke mogu dobiti iste objedinjene mogućnosti s lokalnim rješenjem tvrtke Acronis Cyber Protect 15.

Istraživanje otkriva i zapanjujuće slab pristup zaštiti podataka među IT korisnicima

Napori pojedinaca da zaštite svoje podatke ne idu ukorak s prijetnjama. Najvjerojatnije zbog pogrešnih pretpostavki da se sigurnosna kopija radi “sama” ili se oslanjanjaju na automatska rješenja. Pojedinačni IT korisnici mogu dobiti istu integriranu kibernetičku zaštitu kao i MSP-ovi i IT profesionalci uz Acronis True Image 2021. To je prvo osobno rješenje za kibernetičku zaštitu koje objedinjuje AI-poboljšani anti-malver i nagrađivano rješenje za izradu sigurnosnih kopija.

 • 83% IT korisnika potrošilo je više vremena na svojim uređajima prošle godine, no samo polovica njih poduzela je dodatne korake kako bi zaštitila te uređaja
 • 33% priznaje da svoje uređaje nije ažuriralo barem tjedan dana nakon što je dobilo obavijest o zakrpi
 • 90% IT korisnika izvijestilo je o izradi sigurnosnih kopija, no 73% je nepovratno izgubilo podatke barem jednom, što sugerira da ne znaju kako sigurnosno kopirati ili ispravno oporaviti

Cyber Protection Week akcijske stavke

Izazovi zaštite podataka, aplikacija i sustava nastavit će rasti u postpandemijskom svijetu. Kako bi osigurao zaštitu podataka, Acronis preporučuje pet jednostavnih koraka:

 • Izrađujte sigurnosne kopije važnih podataka. Čuvajte više sigurnosnih kopija, s jednom lokalnom kopijom za brz oporavak i jednom u oblaku. Sve u cilju kako biste zajamčili oporavak ako se unište vaše kopije.
 • Ažurirajte svoje operativne sustave i aplikacije. Zastarjelim sustavima i aplikacijama nedostaju sigurnosni popravci koji onemogućuju pristup kibernetičkim kriminalcima. Potrebno je redovito obnavljanje sigurnosnih zakrpa kako bi se izbjegle zloupotrebe.
 • Izbjegavajte sumnjive e-mail adrese, poveznice i privitke. Većina infekcija zlonamjernim softverom rezultat je tehnika socijalnog inženjeringa. One varaju lakovjerne pojedince da otvore zaražene privitke e-pošte ili kliknu na poveznice na web stranice koje sadrže zlonamjerni softver.
 • Instalirajte antivirusni, anti-malver i anti-ransomware softver te omogućite automatsko ažuriranje kako bi vaš sustav bio zaštićen od zlonamjernog softvera.
 • Razmislite o implementaciji jedinstvenog rješenja kibernetičke zaštite. Tako bi imali mogućnost središnjeg upravljanja i integrirane zaštite potrebne za ispunjavanje današnjih IT zahtjeva.
 • Cijeli izvještaj Acronis Cyber Protection Week Global Report 2021 možete pročitati ovdje.

O IT tvrtci Acronis

Acronis objedinjuje zaštitu podataka i kibernetičku sigurnost kako bi pružio integriranu, automatiziranu kibernetičku zaštitu koja rješava izazove sigurnosti, kao i pristupačnosti, privatnosti, autentičnosti i sigurnosti (SAPAS) suvremenog digitalnog svijeta. Sa fleksibilnim modelima implementacije koji odgovaraju zahtjevima davatelja usluga i IT stručnjaka, Acronis pruža vrhunsku kibernetičku zaštitu podataka, aplikacija i sustava s inovativnim rješenjima za upravljanje antivirusima, sigurnosnim kopijama, oporavkom od katastrofe i krajnjom točkom sljedeće generacije.

Zahvaljujući nagrađivanom antimalveru temeljenom na umjetnoj inteligenciji i tehnologijama provjere autentičnosti podataka temeljenim na blockchainu, Acronis štiti svako okruženje. Od oblaka, do hibridnih te u konačnici lokalnog okruženja – po niskim i predvidljivim troškovima.

Osnovan 2003. u Singapuru, a registriran 2008. u Švicarskoj, Acronis danas ima više od 1.500 zaposlenika na 33 lokacije u 18 zemalja. Njegovim rješenjima vjeruje više od 5,5 milijuna kućnih korisnika i 500.000 tvrtki. Tu se uključuju i 100% Fortune 1000 kompanija, kao i vrhunske profesionalne sportske momčadi. Proizvodi Acronis dostupni su kroz više od 50.000 partnera i pružatelja usluga te u preko 150 zemalja i na više od 40 jezika. Za više informacija, posjetite mrežnu stranicu na adresi acronis.com.

Tagged