cup up system - prljavo kazalište - personalizirana polipropilenska čaša - 2020

Cup Up System – jednostavno rješenje za “single use plastics” direktivu

Cup Up System je hrvatska tvrtka koja pomaže hrvatskom gospodarstvu, a ponajviše event industriji, da svoje poslovanje razvija na ekološko odgovoran način.

Ova tvrtka je još 2016. godine započela s distribucijom višekratnih polipropilenskih čaša, koje se koriste na raznim događajima poput glazbenih, filmskih, gastro ili pivskih festivala, sportskih natjecanja, koncerata i noćnih klubova, a ove su godine svoju ponudu proširili na višekratni pribor za jelo i tanjure koji se također koriste kao adekvatna zamjena za jednokratnu plastičnu ili papirnatu ambalažu.

U dosadašnjem poslovanju Cup Up System d.o.o. može se pohvaliti nizom odrađenih evenata, a svoj put su započeli na sportskom natjecanju i to upravo na svjetski poznatom Major beach volley world tournamentu koji se održao u Poreču. Nakon prvog eventa, njihov primjer slijedili su brojni craft beer & gin festivali, razni glazbeni, filmski i gastro festivali, koncerti, adventski događaji, sportski klubovi i natjecanja, javne ustanove, mnoge male i velike tvrtke te sami ugostitelji.

Dokaz da su na pravom putu i da rade dobar posao, sudjelovanje je na velikim projektima poput koncerta Foo Fighters u pulskoj Areni, koncerta Prljavog Kazališta u zagrebačkoj Areni, dok je u javnosti posebno prepoznato sudjelovanje u projektu Za Zlarin bez plastike. Tvrtka je aktivna i preko granica Hrvatske pa se tako njihove čaše mogu naći na poznatom skijalištu u Kranjskoj Gori te na raznim festivalima u Sloveniji i Srbiji.

Svima njima se Cup Up System zahvaljuje na želji za uvođenjem višekratnih čaša i hrabrosti u nastojanju za promjenom kulture bacanja koju naše društvo još uvijek percipira kao normalno.

Višekratna vs jednokratna čaša

Direktor i suosnivač tvrtke Eduard Kalčić, ističe da su u ove četiri godine poslovanja spriječili oko pet tona otpada koji bi nastao korištenjem jednokratnih čaša, ponajviše plastičnih, upravo zahvaljujući implementaciji višekratnih čaša koju su dizajnirane tako da se mogu ponovno upotrijebiti i nakon više od 100 ciklusa pranja.

Čaše je moguće personalizirati pa zbog svog atraktivnog izgleda posjetitelji najčešće odluče čašu zadržati kao suvenir s događaja, a isti mogu kasnije koristiti u svakodnevnom životu, jer su čaše perive i u kućnim perilicama. Čaše se implementiraju po sistemu depozita u kojem posjetitelj prilikom narudžbe pića plaća kaucija za čašu koju po završetku konzumacije može vratiti na pult i tražiti povrat plaćenog depozita.

Depozitni sustav najbolji je i najučinkovitiji način prelaska s linearnog na kružno gospodarstvo te se primjenom tog sustava postiže pozitivan prihvatljiv društveno – ekološki i financijski rezultat u nekoliko segmenata:

  • promjena “kulture bacanja”
  • smanjenja količina otpada
  • smanjeni troškovi zbrinjavanja otpada
  • smanjenje emisije CO2

Sve mehanički oštećene čaše koje više nisu upotrebljive moguće je 100% reciklirati i nakon reciklaže materijal se koristi u proizvodnji predmeta za višekratnu uporabu.

Usluga kompletne logistike

Tvrtka osim distribucije višekratnih čaša te pribora za jelo tržištu nudi i sljedeće usluge poput:

  • kompletan “know – how” sistem u implementaciji
  • logistiku u obliku dovoza čistih čaša
  • preuzimanje prljavih čaša
  • pranje čaša
  • skladištenje i najam čaša te pribora za jelo i tanjura

Također, tvrtka je ulaganjem u mobilnu profesionalnu stanicu za pranje višekratne ambalaže završila prvi ciklus investicije, kako bi njihovi klijenti bili u mogućnosti svoje poslovanje prilagoditi kružnoj ekonomiji u praksi.

Prelazak na višekratnu ambalažu

U tvrtci Cup Up System smatraju da država mora mnogo više poticati javne uprave, gradove i županije u prelasku na održivi model kružnog gospodarenja jednako kao i privatni sektor u prilagodbi poslovanja kružnom gospodarstvu. To bi trebalo napraviti tako da se ekološki odgovorno poslovanje nagrađuje ili subvencionira i time pomaže hrvatskom gospodarstvu da slijedi ciljeve zelenog plana EU.

Kao jedina tvrtka koja se bavi isključivo implementacijom višekratnih čaša i pribora za jelo i s obzirom na trenutno veoma tešku situaciju uzrokovanu zabranom javnih okupljanja, vjeruju u to što rade i što su započeli u vrijeme kada je svijest o problemu otpada bila na puno nižem nivou nego danas.

cup up system - advent u zagrebu - personalizirana polipropilenska čaša - 2020

Ovim primjerom, hrvatskom je tržištu ponuđeno adekvatno rješenje koje omogućuje prelazak i prilagodbu poslovanja sustavu kružnog gospodarstva te se nadamo da će biti prepoznat i od strane državnih institucija, gradova, općina i mnogih drugih tvrtki.

Poručuju svima nama da slijedimo primjere tvrtki, organizatora i svih onih koji su već svoje poslovanje odlučili razvijati na društveno odgovoran i održiv način i prije nego što to zakonom budu primorani učiniti.

Više informacija o tvrtci Cup Up System i njihovim višekratnim polipropilenskih čašama doznajte na mrežnim stranicama na adresi cupup.eu.

Tagged