goran markulin | cromaris | 2020.

Cromaris ostvario rekordnu prodaju – rast donio izvoz na talijansko tržište

U iznimno teškim gospodarskim okolnostima u Hrvatskoj i u svijetu izazvanima pandemijom korona virusa, Cromaris, šesta tvrtka u svijetu u proizvodnji kvalitetne bijele ribe, ostvaruje zapažene poslovne rezultate. Tako je, nakon što je u lipnju 2020. godine ostvarena rekordna prodaja i rast od 20 posto u usporedbi s lipnjom 2019., u srpnju je prodano novih rekordnih 1.063 tona ekvivalenta svježe ribe i ostvaren rast od 15 posto.

Ako pak promatramo razdoblje od siječnja do srpnja 2020. godine Cromaris je s prodanih 5.730 tona ostvario rast prodaje od jedan posto. Uz rast prosječne prodajne cijene od jedan posto, rast količina prati i rast prihoda od dva posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Pozitivan trend nastavlja se u kolovozu te se očekuje da će nadmašiti prošlogodišnje rezultate.

 
“Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i trendovima rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja. Posljednjih nekoliko mjeseci ostvarujemo mjesečnu prodaju veću od 1.000 tona. Prije desetak godina, kada je Adris grupa preuzela četiri male tvrtke za proizvodnju brancina i orade, koje su objedinjene u Cromaris, njihova je ukupna godišnja proizvodnja iznosila oko 1.000 tona”, podsjetio je Goran Markulin, direktor Cromarisa.

“Cromaris je tvrtka s najbržim rastom tržišnog udjela u Europi. Rezultat je to višegodišnjih ulaganja u marketing, proizvodnju, prodaju i razvoj. Ali i predanog rada naših zaposlenika i strateške vizije našeg vlasnika Adris grupe. Unatoč neizvjesnoj gospodarskoj situaciji, optimistični smo vezano uz daljnji rast i razvoj Cromarisa”, zaključio je Goran Markulin.

Cromaris 84 posto prodaje ostvaruje na izvoznim tržištima

Glavni nositelj rasta zabilježenog u prvom dijelu godine je talijansko tržište, koje je u dva ljetna mjeseca raslo 50%. Tomu je prethodio snažan rast Cromarisovog tržišnog udjela u Italiji koji je povećan za više od 40 posto ove godine. Cromaris u Italiji, na najvećem svjetskom tržištu brancina i orade, drži 8,3% količinskog i više od 11% vrijednosnog udjela. Rast tržišnih udjela u 2020. ostvaren je i na nizu drugih europskih tržišta, poput Austrije, Njemačke, Švicarske i  Mađarske.

Podsjetimo, 2019. godine Cromaris je držao 3,2 posto svjetskog tržišnog udjela Mediteranske ribe. Trenutni trendovi rasta ukazuju da će taj pokazatelj na kraju 2020. biti znatno veći. U skladu s planovima i dosadašnjim trendovima i u drugom dijelu godine očekuje se daljnji količinski rast prodaje i prihoda te veća profitabilnost. Više o Cromarisu doznajte na mrežnim stranicama na adresi cromaris.com/hr.

Tagged