cijene stanova | lanište zagreb | 08.04.2013.

Cijene stanova su i tijekom srpnja 2023. godine rasle u cijeloj Hrvatskoj

Kada se gledaju cijene stanova koji su se tijekom srpnja 2023. godine prodavali na oglasniku Crozilla.com, one pokazuju različite trendove po gradovima diljem Hrvatske. Ovisno o gradu, raspon prosječnih srpanjskih cijena stanova kreće se između 1350 i gotovo 5.000 eura po kvadratu. Gradovi na jadranskoj obali ističu se visokim cijenama, osobito luksuzne destinacije poput Opatije. A prosječna oglašavana cijena kvadrata koja prelazi 4.000 eura u srpnju je zabilježena u nekoliko gradova na moru.


Na zagrebačkom tržištu nekretnina cijene stanova su i dalje više no u ostalim gradovima u unutrašnjosti, ali više i od nekih gradova na Jadranu. Točnije, za kvadratni metar stanova u Zagrebu u prosjeku se tražilo 2.850 eura. Gradovi u unutrašnjosti poput Varaždina i Bjelovara prikazuju različite trendove. Dok Varaždin bilježi pad cijena na 2.509, Bjelovar ostaje stabilan s cijenom od 1.784 eura po kvadratu. Na istoku zemlje, gradovi poput Osijeka i Slavonskog Broda bilježe prosječne srpanjske cijene kvadratnog metra od 1.754 i 1.375 eura, uz porast od 2 i 0,9 posto. Unatoč mjesečnom porastu, Karlovac sa prosječnom cijenom od 1.356 eura i dalje ostaje među jeftinijim gradovima.

Kada pogledamo jadransku obalu, vidimo da su cijene, očekivano, daleko više nego u unutrašnjosti. Najviše srpanjske cijene na oglasniku Crozilla.com bilježi Opatija u kojoj se prosječna vrijednost kvadratnog metra približava iznosu od čak 5.000 eura. Opatija je poznata po ponudi luksuznih nekretnina, poput velikih vila uz obalu ili prekrasnih, otmjenih stanova s pogledom na more. Rijeka i Pula bilježe cijene od 2.575 i 2.725 eura po kvadratu s rastom od 1,3 i 1,1 posto. Opatija, Rovinj i Umag, poznata turistička odredišta, bilježe cijene od 4.923, 4.154 i 4.257 eura po kvadratu. Nešto jeftiniji od njih je Poreč s cijenom kvadratnog metra od 3.569 eura.

Cijene stanova moraju biti realne kako bi prodavatelji brzo realizirali transakcije

Na srednjem dijelu Jadrana, Zadar bilježi prosječnu cijenu od 3.333 eura po kvadratu s rastom od 1,6 posto. A Šibenik je na nešto nižih 3.015 eura po kvadratu s rastom od 0,4 posto. Južni dio zemlje, sa svojim prekrasnim dalmatinskim gradovima, bilježi visoke cijene nekretnina. Split i Dubrovnik na oglasniku Crozilla.com imaju prosječne cijene metra kvadratnog od 4.096 i 4.091 eura. Dok Makarska, manji, ali popularni turistički grad, bilježi prosječnu srpanjsku cijenu od 3.663 eura po kvadratu.

“Oglasnik Crozilla.com obrađuje tražene cijene stanova, odnosno one koje se navode u oglasima. A one kao takve predstavljaju želje i očekivanja prodavatelja. Ipak, praksa pokazuje kako prilikom realizacije prodaje, odnosno pregovora između kupca i prodavatelja, obično dolazi do njihove korekcije. Nije neobično da dolaskom turističke sezone i većeg broja stranaca, među kojima se nalazi i određeni dio kupaca nekretnina, prodavatelji zbog eventualne mogućnosti veće zarade, podignu tražene cijene. No uvijek valja imati da umu da što je cijena realnije postavljena, to će razlika između tražene i realizirane cijene na koncu biti manja”, rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio koja upravlja mrežom portala za nekretnine – Crozilla.com i Indomio.hr.

VIDEO: Novih 65 autobusa u zagrebačkom javnom prometu!

Tagged