cijena goriva - benzinska postaja - 2022.

Cijena goriva bez obzira na intervenciju vlade raste iznad 12 kuna po litri

Hrvatska vlada je zbog povećanih cijena goriva odlučila ponovno intervenirati. “Bez bilo kakvih vladinih mjera i ako bi se cijene slobodno formirale, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a benzinsko gorivo 13,28 kuna. Radi se o rekordnim cijenama. Zato ćemo donijeti dvije uredbe. Smanjit ćemo trošarine i donijeti uredbu o marži”, rekao je Andrej Plenković. Dodajmo da je vrijednost sirove nafte na svjetskim tržištima doslovno eksplodirala nakon ruske invazije na Ukrajinu. A to je rezultiralo cijenama većim od 116 dolara po barelu.


“Ako bi išli s daljnjim fiksiranjem cijena, mnogi distributeri bi poslovali s gubitkom. A to bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Ovim konceptom omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera fiksiranjem marže na 0,75 te 0,5 kuna po litri za plavi dizel. Smanjujemo trošarine za 40 za benzin odnosno 20 lipa za dizel, kako bi pridonijeli smanjenju cjenovnog udara na građane”, dodao je premijer Plenković.

Cijena goriva od utorka, 8. ožujka: dizel – 12,53 kn / benzin – 12,19 kn

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune. Prema ovim procjenama, rast cijena koji bi bio oko dvije kune, goriva će rasti 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna. Vlada nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati”, rekao je Andrej Plenković.

Podsjetimo Vlada je od listopada 2021. godine tri puta zamrzavala cijene goriva zbog poremećaja na naftnim tržištima. Prvo su zamrznuli cijene svih eurosupera na 11,10, a dizela na 11 kuna. Potom se nakon mjesec uredba produljila, ali se delimitirala cijena premium goriva. Nakon nekog vremena uredba donijeta u utorak, 7. prosinca, stavljena je izvan snage, jer su i cijene nafte na svjetskim tržištima počele znatnije padati.

Kada su cijene ponovno počele rasti, Vlada je u ponedjeljak, 7. veljače 2022. godine, na telefonskoj sjednici ponovno donijela uredbu kojom je ograničila najviše cijene naftnih derivata. Tada je litra Eurosupera 95 iznosila 11,37 kuna. Eurodizel je koštao 11,29, a Eurodizel BS plavi od 6,5 kuna za litru. Ako Vas zanimaju cijene nafte na svjetskom tržištu, njih možete doznati ovdje.

Tagged