tvrđava slavonski brod

Brodsko – posavska županija ima 10 razloga zbog čega je trebate posjetiti

Brodsko – posavska županija je nekada bila “čuvar granice”, a danas je čuvar okusa, prirode i baštine. Njezini stanovnici su sjajni kuhari i još bolji domaćini. Uživat ćete u svakom trenutku boravka u njoj.

U potrazi za autentičnim, ruralnim i neotkrivenim destinacijama, u kojima se još uvijek bogatstvo mjeri srcem, otputujte u Brodsko – posavsku županiju. Nije daleko, manje od dva sata vožnje od Zagreba, a najmanje je deset razloga zbog kojih je ovog proljeća morate posjetiti.


Cernički ćupteti

Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.

Craft gin iz Sičica

U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.

Stupnička vina

Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sivog pitnoa, frankovke ili nekog drugog vina opušta. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.

Rančevi i salaši

Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop, rezidencija Paljevine… Život na selu ponovo je u modi. Tu ćete otkriti i zašto.

Sikirevačka čipka

Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. godine jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko – posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.

Ivana Brlić Mažuranić

Po njoj je korzo u Slavonskom Brodu dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz rijeku Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča, a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.

Tvrđava u Brodu

Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.

Slavonska notna bajka

Bisernice, brač, bugarija i berde – ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj Tvrđavi s više od 60 ručno izrađenih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.

Vani je sloboda

Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na pašnjacima Gajna i Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati šumske vegetacije Muški bunar i Prašnik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja… Vani je sloboda! Brodsko – posavska županija se može proći biciklom ili pješice, uživat ćete!

Slavonski dućan

Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… Jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove Gradiške? Sjajna adresa za kraj vašeg proljetnog putovanja. Više o Brodsko – posavskoj županiji doznajte na mrežnim stranicama na adresi bpz.hr.

Tagged