blockchain 2020

Blockchain tehnologije dižu globalno gospodarstvo za 1,76 bilijuna dolara

Nova PwC-ova analiza pokazuje kako Blockchain tehnologija može podići globalni bruto domaći proizvod (BDP) za 1,76 milijardi američkih dolara tijekom sljedećeg desetljeća. To su ključni zaključci PwC-ovog najnovijeg izvješća “Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain”, koje procjenjuje kako se tehnologija trenutačno koristi i istražuje utjecaj koji bi blockchain mogao imati na globalno gospodarstvo.

Analizom glavnih pet primjena blockchaina, rangiranih prema njihovom potencijalu generiranja ekonomske vrijednosti, izvješće procjenjuje potencijal tehnologije za stvaranje vrijednosti u raznim sektorima, od zdravstva, državne uprave i javnih usluga, do proizvodnje, financija, logistike i maloprodaje.

Blockchain tehnologija već se dugo povezuje s kriptovalutama kao što je Bitcoin, ali može ponuditi mnogo više od toga, osobito u načinima na koje javne i privatne organizacije osiguravaju, dijele i koriste podatke. Dok se organizacije bore s utjecajima pandemije COVID-19, mnogi su trendovi promjena ubrzani. Analiza pokazuje potencijal blockchaina u podržavanju organizacija u načinu na koji obnavljaju i preoblikuju svoje poslovanje potkrepljeno poboljšanjima u povjerenju, transparentnosti i učinkovitosti u organizacijama i društvu”, komentirao je rezultate analiz Steve Davies, globalni voditelj usluga blockchaina i partner u PwC-u UK.

Izvješće identificira pet ključnih područja primjene blockchaina i procjenjuje njihov potencijal za generiranje ekonomske vrijednosti pomoću ekonomske analize i sektorskih istraživanja. Analiza sugerira prijelomnu točku 2025. godine jer se očekuje da će blockchain tehnologije biti usvojene u širokom opsegu u globalnom gospodarstvu.

Ključna područja primjene blockchain tehologije

  • Praćenje i sljedivost proizvoda i usluga ili porijekla, što se pojavilo kao novi prioritet za opskrbne lance mnogih tvrtki tijekom pandemije korona virusa, ima najveći gospodarski potencijal (962 milijarde američkih dolara). Primjena blockchain tehnologije može biti široka i podržati tvrtke u rasponu od teške industrije, uključujući rudarstvo do modnih marki, odgovarajući na porast pažnje javnosti i investitora posvećene održivom i etičnom porijeklu.
  • Plaćanja i financijske usluge, uključujući upotrebu digitalnih valuta ili potporu financijskoj inkluziji kroz prekogranično plaćanje i doznake (USD 433 milijarde).
  • Upravljanje identitetom (USD 224 milijarde), uključujući osobne iskaznice, stručne vjerodajnice i certifikate kojima se pomaže u suzbijanju prijevara i krađe identiteta.
  • Primjena blockchaina u ugovorima i pri rješavanju sporova (USD 73 milijarde) te angažiranje kupaca (USD 54 milijarde), uključujući upotrebu blockchaina u programima lojalnosti, širi potencijal blockchaina u mnogo širi raspon javnih i privatnih sektora industrije.

Uspjeh blockchaina ovisit će o poticajnom zakonodavnom okruženju, poslovnom ekosustavu koji je spreman iskoristiti nove mogućnosti koje tehnologija otvara i odgovarajućem industrijskom miksu.

Od svih kontinenata, Azija će vjerojatno imati najviše gospodarske koristi od blockchaina

Što se tiče pojedinih zemalja, blockchain bi mogao imati najveću potencijalnu neto korist u Kini (USD 440 milijardi) i SAD-u (USD 407 milijardi). Procjenjuje se da će još pet zemalja, Njemačka, Japan, Ujedinjena Kraljevina, Indija i Francuska, imati neto korist od preko 50 milijardi američkih dolara.

Međutim, koristi za svaku zemlju razlikuju se, pa tako gospodarstva usmjerena na proizvodnju poput Kine i Njemačke imaju više koristi od porijekla i sljedivosti, dok bi SAD najviše profitirale od njegove primjene u sekuritizaciji i plaćanjima, kao i provjeri identiteta i vjerodajnica.

Na razini sektora, čini se da će najveći korisnici biti sektor javne uprave, obrazovanja i zdravstva

PwC očekuje da bi ovi sektori do 2030. godine mogli uprihoditi približno 574 milijarde američkih dolara, kapitalizirajući efikasnost koju će blockchain donijeti u svijet provjere identiteta i vjerodajnica.

U međuvremenu, postojat će šire koristi za poslovne usluge, komunikacije i medije, dok će veletrgovci, trgovci na malo, proizvođači i pružatelji građevinskih usluga imati koristi od upotrebe blockchaina za angažiranje kupaca i zadovoljavanje zahtjeva za porijeklom i sljedivošću.

Potencijal da se blockchain smatra dijelom buduće strategije organizacija povezan je s PwC-ovim istraživanjem s poslovnim liderima koji su pokazali da je gotovo dvije trećine predsjednika uprava (61 %) reklo da digitalnu transformaciju osnovnih poslovnih operacija i procesa stavljaju među svoja tri najvažnija prioriteta, budući da se oporavljaju od utjecaja COVID-19.

Izvješće upozorava da se, ako se želi ostvariti potencijal gospodarskog utjecaja blockchaina, mora upravljati njegovim režijskim troškovima

Rastuće poslovanje i aktivnosti vlada vezano za klimatske promjene, uključujući predanosti transformaciji na nultu neto stopu, značit će da organizacije trebaju razmotriti nove modele konsolidacije i dijeljenja infrastrukturnih resursa kako bi se smanjilo oslanjanje na tradicionalne podatkovne centre i njihovu ukupnu potrošnju energije povezane s tehnologijom.

“Jedna od najvećih pogrešaka koje organizacije mogu napraviti primjenjujući nove tehnologije je prepustiti ih entuzijastima u timu. Potrebna im je podrška ljudi na izvršnim pozicijama kako bi djelovale, prepoznale strateške priliku i vrijednost te omogućile pravu razinu suradnje unutar sektora. S obzirom na razmjere gospodarskih poremećaja s kojima se organizacije trenutačno bave, uspostavljanje upotrebe kao dokaz koncepta koje se mogu razviti i dalje proširiti ako budu uspješne, omogućit će tvrtkama prepoznati vrijednost, istovremeno gradeći povjerenje i transparentnost u rješenjima za ostvarenje potencijala blockchaina”, komentira Steve Davies.

Tagged