biljne okruglice - ikea 2020

Biljne okruglice za mesoljupce – IKEA nudi nove delicije i održiviji način prehrane

U IKEA Restoranu, Bistrou te u Trgovini švedske hrane u robnoj kući IKEA Zagreb od 1. kolovoza 2020. godine će u ponudi biti nove delicije – biljne okruglice, čiji su okus i tekstura gotovo identični slavnim mesnim okruglicama. Nove biljne okruglice predstavljaju održiviju opciju za brojne ljubitelje mesa, a rezultat su nastojanja tvrtke IKEA da inspirira što više ljudi na održivije izbore.

Naime, tijekom proizvodnje biljnih okruglica nastaje samo 4% stakleničkih plinova u usporedbi s klasičnim mesnim IKEA okruglicama. Stoga biljne okruglice doprinose i nastojanjima tvrtke IKEA da do 2030. godine ostvari potpuno pozitivan učinak na klimu.

“IKEA godišnje prodaje više od milijardu mesnih okruglica, i svjesni smo utjecaja koji proizvodnja mesa ima na planet. Tu brojku nastojimo smanjiti uvođenjem biljnih okruglica u našu raznoliku kolekciju IKEA okruglica. Naš ključni cilj bio je stvoriti okus i teksturu nalik mesu korištenjem samo biljnih sastojaka, i na taj način potaknuti brojne ljubitelje mesa da ih probaju i zavole. Vjerujemo da bi održiviji načini ishrane trebali biti dostupni što većem broju ljudi, a ne samo nekolicini, tako da se biljne okruglice nude po podjednako pristupačnoj cijeni kao i mesne”, rekla je Vanja Zeljković, menadžerice hrane u IKEA SEE (Jugoistočna Europa – Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Slovenija i Ukrajina).

Nakon okruglica od svinjetine i govedine, vegetarijanskih, pilećih i od lososa, nove biljne okruglice zamjena su za mesne, a napravljene su od proteina žutog graška, zobi, krumpira, luka i jabuke. U IKEA restoranima biljne će se okruglice posluživati s pireom od krumpira, umakom i džemom od brusnica, na isti način kao i tradicionalne mesne, ali i po istoj cijeni, a u IKEA Bistrou bit će ih moguće kušati uz pomfrit.

Kupci također mogu kupiti i vrećicu zamrznutih biljnih okruglica u Trgovini švedske hrane te ih sami pripremiti kod kuće. Biljne okruglice ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, što ovaj novi dodatak IKEA asortimanu hrane čini prikladnom opcijom za brojne poklonike – zaljubljenike u mesne okruglice, fleksitarijance, ali i vegetarijance.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -