renata vujasinović - visa hrvatska - 2020.

Beskontaktno plaćanje karticom Visa zabilježilo pola milijarde transakcija

Visa beskontaktno plaćanje je zabilježilo više od pola milijarde dodatnih transakcija, u kojima je donedavno taj postupak bilo potrebno autorizirati PIN brojem. Razlog ovakvog naglog povećanja transakcija je rast iznosa koji je moguće platiti bez autorizacije PIN-om. Dodajmo i da su limiti povećani u više od 29 zemalja diljem Europe.

Pandemija koronavirusa transformirala je beskontaktno plaćanje iz “ugodnog u nezaobilazno”. Mogućnost digitalnog plaćanja u trgovinama više nije samo pogodnost, već i potreba potrošača i trgovaca. Ona mogućuje kupnju bez kontakta na terminalima za plaćanje. Važno je napomenuti da je Visa obradila znatno više transakcija bez PIN-a u mnogim europskim zemljama otkako su povećani limiti za beskontaktna ograničenja.

Rastuća potražnja za beskontaktnim plaćanjem primjetna je u cijeloj Europi, gdje je preko 75 posto plaćanja putem Visa kartica sada beskontaktno. U nekim se europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija putem Visa kartica više nego udvostručio na godišnjoj razini. A u mnogim najvećim europskim zemljama udio beskontaktnih transakcija povećao se za najmanje 20% u proteklih godinu dana.

U Hrvatskoj je broj beskontaktnih transakcija porastao za 20%, a zabilježen je i rast u e-commerce transakcijama od čak 40% u odnosu na 2019. godinu. Pogodnost i jednostavnost beskontaktnog plaćanja pokazuje da potrošači sve više odabiru tehnologiju bez PIN-a za svoju svakodnevnu potrošnju.

Visa garantira da se beskontaktno plaćanje može koristiti u više od 50 europskih gradova

Kroz podršku vodeće Visa tehnologije plaćanja i postojeću sigurnost, europski potrošači sve više mogu koristiti svoje kartice i mobilne uređaje kako bi plaćali bez dodira i dok su “u pokretu”. Najnovija tranzitna inovacija Vise znači da se beskontaktno plaćanje može koristiti i za putovanja u više od 50 europskih gradova. Štoviše, beskontaktne kartice imaju među najnižim stopama prijevara u usporedbi s bilo kojom vrstom plaćanja. Broj prijevara na prodajnim mjestima ostale su na povijesnim najnižim razinama u zemljama u kojima se beskontaktna plaćanja naširoko koriste.

“Rastuća popularnost beskontaktnih plaćanja u Europi nije novost. Pandemija je poslužila za ubrzavanje postojećeg trenda, samo što plaćanja bez dodira više nisu pogodnost, već potreba. Čim je počela globalna pandemija, fokusirali smo se na suradnju s partnerima širom Europe, kako bismo podigli ograničenja beskontaktnog plaćanja. Tako smo pomogli potrošačima da lakše i sigurnije plaćaju i smanje potrebu za unosom svog PIN-a”, rekla je Renata Vujasinović, menadžerica Vise za Hrvatsku. Više doznajte na mrežnim stranicama na adresi visa.com.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -