visa beskontaktno plaćanje / 2021.

Beskontaktno plaćanje je jako popularno – Visa bilježi milijardu transakcija

Visa je objavila da je obradila više od milijardu dodatnih beskontaktnih transakcija, što potvrđuje koliko je popularno beskontaktno plaćanje. Prethodno je kod takvih transakcija bilo potrebno unijeti PIN, no, povjerenje potrošača u beskontaktno plaćanje i dalje raste. Ova “prekretnica” dogodila se u manje od godinu dana otkako su povećani limiti za beskontaktno plaćanje u 29 zemalja diljem Europe. A sve je ubrzala i pandemija koronavirusa.

Rast beskontaktnih platnih transakcija ključni je trend tijekom pandemije. Plaćanja bez dodira prerasla je praktičnost i postala potreba za potrošače i trgovce. Istraživanje tvrtke Visa pokazuje da dvije trećine potrošača na globalnoj razini želi koristiti beskontaktna plaćanja onoliko koliko trenutno koriste. A ponekad čak i više nego što to čine trenutno.

“Potražnja za beskontaktnim plaćanjem ukazuje na to da je beskontaktno plaćanje postalo norma za europske i hrvatske potrošače i trgovce. Takvo plaćanje je popularno jer kombinira brzinu i praktičnost sa sigurnošću. Naime, beskontaktne kartice imaju najniže stope prijevara u usporedbi s drugim oblicima plaćanja. U zemljama u kojima se beskontaktno plaćanje široko koristi prijevare na prodajnom mjestu su na povijesno niskim razinama”, rekla je Renata Vujasinović, menadžerica za hrvatsko tržište u tvrtci Visa.

Budući da mnoge tvrtke moraju raditi pod ograničenjima, trgovci sve više prelaze na online kanale prodaje i prihvaćaju digitalna i beskontaktna plaćanja. Beskontaktno i dalje ostaje jedan od najpopularnijih i najsigurnijih načina plaćanja za klijente Vise. A bit će presudno za gospodarski oporavak Europe kad se ukinu ograničenja i ponovno otvore trgovine.

Beskontaktno plaćanje je popularno diljem Europe – više od 80% plaćanja putem Visa kartica u trgovini je beskontaktno

U Francuskoj i Njemačkoj broj beskontaktnih transakcija povećao se za dvije trećine, odnosno gotovo za polovicu na godišnjoj razini. Od milijardu transakcija, čak 400 milijuna zabilježeno je u Velikoj Britaniji. Može se očekivati i daljnji rast, s obzirom na najavu da će se beskontaktno ograničenje u Velikoj Britaniji povećati na 100 funti do kraja 2021. godine. U Hrvatskoj je zabilježen rast udjela transakcija putem beskontaktnog plaćanja Visa karticama od 15%.

“Današnja prekretnica pokazuje kako se potrošači i trgovci sada oslanjaju na digitalna rješenja za svakodnevno plaćanje. Omogućavanje beskontaktnih plaćanja bit će ključno za gospodarski oporavak Europe, ali i Hrvatske. Iako samo podizanje beskontaktnih ograničenja neće revitalizirati gospodarstvo, to je korak u pravom smjeru. Potrošačima se pruža povjerenje da troše, a trgovinama, restoranima i drugim trgovcima na malo dodatni poticaj sada kada im je to najpotrebnije”, dodala je Renata Vujasinović.

Popularnost e-trgovine također raste u Europi. Više od 15 zemalja bilježi porast transakcija e-trgovine od 40% ili više u prosincu 2020. u odnosu na godinu prije. U Hrvatskoj je zabilježen rast transakcija Visa karticama putem e-trgovine od gotovo 60%. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi visa.com.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -